Az őszi sütőtök szezonban számos olyan recept van, amihez sütőtök pürére van szükségünk. A bolti változat megvásárlása helyett azonban otthon is egyszerűen elkészíthetjük!
A sütőtököt vágjuk félbe, majd kanállal vegyük ki a magokat belőle. Ezután érdemes pár nagyobb darabra vágni és úgy eltávolítani a héjakat róla. Kockázzuk fel, majd tegyük egy főzőedénybe.
Engedjük fel annyi hideg vízzel, ami ellepi, majd tegyük fel főni. Az adag mennyiségétől függően 20-40 perc alatt puhára fő. Ekkor szűrjük le róla a levet és hagyjuk kihűlni. Majd botmixer vagy turmix segítségével pürésítsük.
Ha nagyobb mennyiséget főztünk meg, forró vízben hőkezelt befőttesüvegbe tegyük, csavarjuk rá a kupakot, majd fordítsuk fejjel lefelé 5-10 percre. Ezután hagyjuk a konyhapulton kihűlni, így hűtőben 1-2 hétig is eltarthatjuk.
Ha nincs kedvünk a befőttes üvegekkel tölteni az időt, egy lezárható edényben is eltarthatjuk hűtőben 4-5 napig.
Az így elkészült natúr sütőtökpürét édes és sós receptekhez is felhasználhatod!
Ha kíváncsi vagy hogyan készítsd el, nézd meg ezt a videót!
Receptek, amikben felhasználhatod a sütőtök pürét:
Sült Sütőtök – Mézzel, dióval és rozmaringgal
Sütőtökös-Körtés Zabpite vegán – cukormentes – laktózmentes – gluténmentes