Múltkor marhára megörültem, amikor láttam, hogy a hiperben kapható friss bazsalikomnövény.
Le is csaptam rá, és úgy szórtam a bazsalikomot mindenre, mint DiCaprio a Wall Street Farkasában a bankjegyeket.
Aztán egyik napról a másikra az addig gyerekként szeretett fűszernövény egész egyszerűen “meghótt”.
Gondoltam, hogy utánanézek, milyen hibát követtem el, hiszen locsoltam és megfelelő helyre is raktam.
Majd rájöttem, hogy az eset nem egyedi, úgyhogy a Mosby-fiúkhoz hasonló nyomozásba kezdtem – és sikeresen meg is oldottam az ügyet.
Miért pusztul el a bolti fűszernövény?
A nagy bolti-fűszernövény kihalási hullám több okra vezethető vissza. Az egyik, hogy a hiperek polcain csábítóan sorakozó növények eleve nincsenek jó formában.
A nagyüzemi növényeket kis helyen termesztik, és sok esetben tápanyagszegény földben: majd így is kerülnek hozzánk, a vásárlókhoz.
A kis helyen való termesztés “áldásos” hatása az is, hogy a növény oldalirányba nem tud terjeszkedni, csak felfelé, így képtelen tovább fejlődni. Ráadásul így elveszik egymástól a hasznos, egyébként is kevés tápanyagot, ami miatt idővel elhalnak.
Szóval ezek a szomorú, rossz hírek. A jó hír viszont, hogy megmentheted őket.
A bolti fűszernövény mentőakció
Miután megvetted a bolti fűszernövényeket, vedd ki őket a műanyag cserépből és óvatosan szedd szét őket ügyelve arra, hogy a szárakat ne szakítsd szét. Ezután ültesd őket szét a balkonládában úgy, hogy legyen elég helyük oldalirányban is fejlődni, majd fedd be őket friss, tápanyagdús földdel.
Ehhez remekül használható az előző cikkben említett komposzt is, ami természetes tápanyaggal látja el a fűszernövényeket.
Ügyelj arra, hogy a talaj minimálisan mindig nedves legyen, rakd őket fényes, de ne túlságosan meleg helyre.
A legjobb, ha egy szélvédett, napos, déli fekvésű helyet választasz nekik. Ha gyomok is nőnének a balkonládában, úgy minden esetben érdemes eltávolítani őket, hogy ne vonják el az energiát a fűszernövényektől.
2-3 hetente érdemes őket tápoldatozni, így a növények nagyon hosszú ideig zöldellőek és dúsak maradnak, úgyhogy mindig lesz mivel fűszerezni a fogásokat.
Nem is hinnéd, hogy a szárított fűszerekkel szemben a friss növények mennyivel zamatosabbá teszik az ételeket.
A bazsalikomot például használhatod camembert mártogatós, paradicsomleves, focaccia vagy ravioli elkészítéséhez is.
Bazsalikomos receptjeinket itt találod!
MÉZES-FETÁS RAVIOLI
PARADICSOMOS FOCACCIA
ZÖLDSÉGES PARADICSOMLEVES
SZŐLŐS CAMEMBERT MÁRTOGATÓS
Szerző: Horváth Tomi