Hirdetés
fenntartható vásártér dizájnkonyha
Komposztálás kisokos

Itt az idő, hogy komposztálj!

Soha nem csináltunk titkot abból, hogy számunkra a Dizájnkonyha háza táján különösen fontos a tudatos főzés, lehetőleg minél kevesebb hulladékkal.

Sajnos rengeteg, egyébként tök hasznos élelmiszer végzi a kukában, ami nemcsak pazarlás, de az egyébként is rengeteg hulladék mennyiségét is jelentősen megnöveli.

Pedig a konyhában keletkezett hulladékokat igazi “fekete arannyá” alakíthatod, amivel gazdag tápanyagot hozhatsz létre a növények számára.

Mit szabad komposztálni?

A komposztálás fajtái

Mielőtt belekezdenél az egész komposztálás-dilibe, érdemes tudnod, hogy több típusa is létezik, a teljesség igénye nélkül:
a hidegkomposztálás, a melegkomposztálás, és a vermikomposztálás.

A hidegkomposztálás majdnem annyira egyszerű, mintha fognád a hulladékot és kidobnád a szemetesbe.

Az olyan szerves anyagokat, mint például a gyümölcs- és zöldséghéjat, a kávézaccot és a tojáshéjat kell külön gyűjteni. Már kaphatóak olyan fedeles, beltéri komposztálók is, amiket egyszerűen beaplikálhatsz a kommunális, valamint a szelektív hulladékgyűjtő mellé.

A tároló tehát legyen zárható fedelű, kerüljön az aljára föld, ebbe pedig mehetnek a fent is említett, komposztálható dolgok.

Ezek kábé 4 hónap alatt felhasználhatóak.

A meleg komposztálás már jóval aktívabb, és egy-három hónap alatt lesz kész a komposzt maga.

A meleg komposzthoz négy összetevőre van szükség: nitrogén, szén, levegő és víz. Ezek az elemek együttesen táplálják a mikroorganizmusokat, amelyek felgyorsítják a bomlási folyamatot.

A vegetációs időszakban, amikor egyébként is bőséges a kerti hulladék, összekeverhetsz egy nagy adag komposztot, majd elkezdhetsz egy másodikat, amíg az első “fő”.

A komposztálás harmadik típusa az úgynevezett vermikomposzt, amely giliszták segítségével készül. Amikor ugyanis a giliszták megeszik az ételmaradékot, nitrogénben gazdag anyagot bocsátanak ki. Ehhez úgynevezett vörös gilisztákra lesz szükséged, amiket egyébként akár a neten is vásárolhatsz.

Miért érdemes komposztálni?

Mit komposztálj?

Az alábbi dolgokat tudod a komposztba tenni:

Gyümölcshulladékok
Zöldséghulladékok
Kávézacc
Tojáshéj
Fű- és növény nyesedék
Száraz levelek
Finomra vágott fa- és kéregdarabok
Aprított újságpapír

8 dolog, amit soha nem szabad a komposztládába tenni

És hogy mit nem szabad komposztálni? Nézzük meg a listát!

Hús- és halétel maradékai
Tejtermékek, zsírok és olajok
Rovarirtószerekkel vagy tartósítószerekkel kezelt növények vagy fa
Diófa levél, vagy ennek nyesedékei
Beteg vagy rovarokkal fertőzött növények
Hamu
Kutya- vagy macskaürülék
Hagymahéj

Mit nem szabad komposztálni?

Miért érdemes komposztálni a lakásban és a kertes házban is?

Ahogyan azt a bevezetőben is írtuk, a komposztálással jelentősen csökkentheted a háztartási hulladékot. Ezt a kiváló minőségű, tápanyagban dús komposztot pedig felhasználhatod a növények, zöldségek, a virágok, a fűszernövények és a gyümölcsfák trágyázásához is.

El fogsz ámulni, hogy a komposztálás után mennyivel frissebbek, üdébbek lesznek a virágok, a zöldségek és a gyümölcsfák pedig bőségesebb terméssel hálálják majd meg a gondoskodásodat.

 

Szerző: Horváth Tomi

< Vissza az előző oldalra
Hirdetés
Dizájnkonyha az ország legújabb online gasztro magazinja!

Legújabb receptek
Hirdetés
Dizájnkonyha Magyarország legújabb online recept magazinja!

Hirdetés
Kövesd a Dizájnkonyha recepteket a Youtubeon!

Hirdetés
zue online patika új év álomalak

olvass bele a többi cikkbe is!

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Reklámblokkoló észlelve

Észleltük, hogy hirdetésblokkolót használsz.
Kérjük, támogass bennünket a blokkolók letiltásával.

a hatodik szeretetnyelv