A Marlenka egy hagyományos örmény mézes sütemény, amelyet sokan a régió egyik gasztronómiai ékkövének tartanak.
A klasszikus Marlenka rétegezett mézes tésztalapokból és sűrített tejes krémből áll, ami rendkívül gazdag és krémes ízvilágot ad. Az édes méz és a karamellizált tej enyhén mogyorós, mély, karamelles ízvilágot kölcsönöz a süteménynek. Textúrája puha, mégis határozottan réteges, ami idővel tovább puhul, ahogy a krém átjárja a tésztát.
A Marlenkának számos változata létezik: van kakaós, citromos, és különféle méretváltozatok is. A kis golyók praktikus “snack” verziók, míg a tortaformában kínált változatok ünnepibb alkalmakra valók.
Így készítsd el a Kávés Marlenka golyó receptet!
Első lépésként készítsük el a kávét. Egy erősebb kávéval még intenzívebb ízt adhatunk a golyóknak, de ha enyhébb ízvilágot szeretnénk, használjunk gyengébb kávét.
A sűrített tejet házilag is elkészítheted! Kattints ide a receptért!
Amíg a kávé hűl, a kekszet és a diót finomra daráljuk egy aprítógép segítségével, hogy a golyók alapja egynemű, sima állagú legyen. Ha nincs aprítógépünk, egy zacskóba téve sodrófával is összeapríthatjuk őket, ügyelve arra, hogy ne maradjanak nagyobb darabok. Az összedarált kekszet és 100 g diót egy nagy tálba tesszük. A maradék diót tegyük félre, ebbe fogjuk forgatni a golyókat.
A Bialetti Diótörő Kollekció a karácsony varázsát hozza el, a Diótörő meséjének romantikus hangulatával. A kollekció a hagyományos ünnepi színeket élénk sárgával és kékkel ötvözi, így egyedi, ünnepi dizájnt teremt.
A kollekcióban 3 és 6 adagos Moka Express kotyogósokat, elegáns csészéket és bögréket találunk, amik ajándéknak is tökéletesek szeretteink számára.
Ezután olvasszuk fel a vajat. Amikor már langyos, öntsük hozzá a kekszes-diós keverékhez a mézzel és a sűrített tejjel együtt.
A következő lépésben készítsük el a kávét. Egy erősebb kávéval még intenzívebb ízt adhatunk a golyóknak, de ha enyhébb ízvilágot szeretnénk, használjunk gyengébb kávét.
Amikor a kávé langyosra hűlt, öntsük a többi hozzávalóhoz, és kézzel vagy fakanállal alaposan dolgozzuk össze a masszát. Az állaga akkor megfelelő, ha formázható, de nem túl ragacsos. Ha túl száraznak tűnik, adjunk még egy kevés kávét, ha pedig túl lágy, szórjunk hozzá egy kis darált kekszet.
Amikor a massza kész, kezdhetjük a golyók formázását. Vegyünk egy kis adag masszát a kezünkbe, és gyúrjunk belőle körülbelül dió méretű golyókat. A kész golyókat forgassuk meg a maradék darált dióban, majd helyezzük tálcára és tegyük őket hűtőbe legalább egy órára, hogy megdermedjenek és az ízek összeérjenek. Ha erre nincs időnk, azonnal is fogyasztható.
Hűtőben tárolva több napig is eláll, de le is fagyaszthatjuk.
Ha kíváncsi vagy, hogyan készítsd el, nézd meg ezt a videót!
A recept létrejöttét a Bialetti Magyarország támogatta.