Hirdetés
fenntartható vásártér dizájnkonyha
Almás-gesztenyés töltött karaj

Almás-gesztenyés töltött karaj

A recept támogatója:

ízmester logo

Hozzávalók

  • 1 kg csont nélküli karaj
  • 1 tasak Ízmester Tarkaborsos folyékony fűszerpác
  • 250 g 100% gesztenyemassza
  • 2 db alma
  • 1 ek zsír
  • 100 ml víz
  • 2 tk kakukkfű
  • ½ tk fahéj
  • ¼ tk bors
  • ½ tk só

A gesztenye sokak számára elsősorban édességekben ismert, hiszen a sült gesztenye, gesztenyepüré vagy akár a gesztenyés torták a klasszikus karácsonyi asztalok elengedhetetlen részei.

Azonban ez az ízletes alapanyag sokkal több lehetőséget rejt magában, mint gondolnánk. Enyhén édeskés íze miatt kiválóan alkalmas sós ételekben való felhasználásra is, ahol remek egyensúlyt teremthet a karakteresebb ízű alapanyagokkal.

A gesztenye jól illik a szárnyasokhoz, vadhúsokhoz, és ahogy ez a recept is mutatja, a sertéshúshoz is. Kiválóan passzol hozzá a rozmaring, a zsálya vagy akár egy csipet szerecsendió is, amelyek felerősítik az őszi-téli ízeket. Töltelékekben különleges textúrát ad, miközben természetes édességével és lágyságával feldobja a fogást.

Nézd meg ünnepi receptjeinket! Kattints ide!

A gesztenye magas rosttartalma jót tesz az emésztésnek, miközben alacsony zsír- és kalóriatartalma miatt kiváló választás egészségtudatos étrendekhez is. Az E-vitamin, a B-vitaminok és a kálium gazdag forrásaként segíti az immunrendszer erősítését és az energiaszint fenntartását.

Ebben a receptben az alma és a gesztenye találkozása nemcsak ízbeli harmóniát teremt, de a karaj szaftosságát is segít megőrizni, miközben egy izgalmas, ünnepi ételt alkotunk, ami garantáltan lenyűgözi a vendégeket!

 

Így készítsd el az Almás-gesztenyés töltött karajt!

Az almákat hámozzuk meg és távolítsuk el a magházakat. Nagy lyukú reszelőn reszeljük le, majd csavarjuk rá a citromlevet. Keverjük el és tegyük félre.

A gesztenyemasszát krumplinyomón törjük át, vagy villával törjük össze. Az almát nyomkodjuk ki, hogy eltávolítsuk a felesleges nedvességet. Adjuk a gesztenyéhez a fűszerekkel együtt, majd keverjük el alaposan.

A húst mossuk meg, majd az alsó részénél indulva kezdjük úgy bevágni, mintha egy ujjnyi szeletet szeretnénk vágni, a végén azonban ne vágjuk át. Terítsük ki a levágott részt és folytassuk tovább a bevágást. Így a végén egy téglalap alakú húst fogunk kapni. (lásd alább a videóban!)

Az Ízmester Tarkaborsos folyékony pác a színes borsok különleges keverékéből született, ami tökéletes azoknak, akik szívesen kísérleteznek a konyhában. Az ízvilág alapját fekete bors, rózsabors, fehér bors és zöld bors adja, amelyeket fokhagyma és majoranna tesz még harmonikusabbá.

Ízmester folyékony pác

Klopfoljuk ki mindkét oldalát. Ezután kenjük meg a teljes belső felületét a folyékony fűszerpác felével. Kenjük el rajta az elkészített gesztenyés tölteléket. Tekerjük fel, majd madzaggal kössük át több ponton, hogy sütés közben ne essen szét. Kívülről kenjük le a megmaradt folyékony páccal. Fedjük le és tegyük hűtőbe 2-3 órára, hogy átjárja a pác íze a húst. Ha nincs rá időnk, ez a lépés elhagyható.

A sütőt melegítsük elő légkeverésen 180 C fokra. Egy sütőedény alját kenjük ki zsírral vagy olajjal, majd helyezzük bele a húst. Öntsünk alá egy kevés vizet, és lefedve süssük 60 percen keresztül. Amikor az idő letelt, csökkentsük a hőfokot 160 C fokra, majd süssük további 1,5 órán át.

Ha kész, hagyjuk 20 percet hűlni, és távolítsuk el a madzagokat mielőtt felszeletelnénk.

A recept létrejöttét az ÍZMESTER támogatta!

Ha kíváncsi vagy, hogyan készítsd el, nézd meg ezt a videót!

TUDTAD?

A gesztenyét az ókorban “istenek eledelének” tartották, és a görögök, valamint a rómaiak is nagyra becsülték tápláló hatása miatt.

A recept támogatója:

ízmester logo

Hozzávalók

  • 1 kg csont nélküli karaj
  • 1 tasak Ízmester Tarkaborsos folyékony fűszerpác
  • 250 g 100% gesztenyemassza
  • 2 db alma
  • 1 ek zsír
  • 100 ml víz
  • 2 tk kakukkfű
  • ½ tk fahéj
  • ¼ tk bors
  • ½ tk só
Hirdetés
Kövesd a Dizájnkonyha recepteket a Youtubeon!

Legnépszerűbb cikkek
Hirdetés
Dizájnkonyha Tiktok közösség

Hirdetés
dns központ

Hirdetés
fenntartható vásártér dizájnkonyha

próbáld ki a többi receptünket is!

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Reklámblokkoló észlelve

Észleltük, hogy hirdetésblokkolót használsz.
Kérjük, támogass bennünket a blokkolók letiltásával.