Európa minden szegletében izgalmas ízek és ikonikus ételek várnak rád, amik nem csak a helyi kultúra, hanem a történelem egy szeletét is magukban hordozzák. Ebben a cikkben bemutatjuk a TasteAtlas által rangsorolt 100 legjobb európai fogást, és elkalauzolunk a pizza szülőhelyétől kezdve a különleges szerb mantijékig. Készülj egy ízletes utazásra, és meríts ihletet a következő gasztronómiai kalandodhoz!
Mi az a TasteAtlas?
A TasteAtlas egy globális gasztronómiai térkép, ami az autentikus helyi ételeket, italokat és kulináris különlegességeket mutatja be. Az oldal célja, hogy az utazók és az ínyencek számára megkönnyítse a világ különböző tájainak gasztronómiai felfedezését. Az ételismertetők, receptek és értékelések mellett térképek segítik az olvasókat abban, hogy rátaláljanak a legjobb helyi fogásokra.
Európa legjobbra értékelt ételei 2025-ben
1. Pizza Napoletana – Olaszország
Az első helyet a Pizza Napoletana, Olaszország egyik legismertebb kulináris különlegessége zsebelte be. Ez az étel Nápolyból származik, és az eredeti Pizza Napoletana csupán két összeállításban kérhető: a marinara, amely paradicsomszószból, fokhagymából és oregánóból áll, valamint a margherita, amelyet paradicsommal, mozzarellával és friss bazsalikommal készítenek. A pizza különlegessége a vékony tésztában és a ropogós, foltos szélben rejlik.
2. Jamón Ibérico de Bellota – Spanyolország és Portugália
Az ibériai sonka különleges változata, amelyet makkon nevelt sertések húsából készítenek. A sonka gazdag íze és textúrája a gondosan összeállított étrendnek és a hagyományos érlelési eljárásnak köszönhető.
3. Pastel de Belém – Portugália
Ez az ikonikus portugál édesség egy tojáskrémmel töltött, ropogós tésztájú sütemény, amely Belém városában született. A recept eredetileg a Jerónimos kolostor szerzeteseitől származik, és mára az ország egyik legismertebb gasztronómiai szimbólumává vált. A Pastel de Belém csak a Fábrica Pastéis de Belém cukrászdában készülhet, a többi változatot pastel de natának hívják.
4. Graviera Naxou – Görögország
Ez a kemény sajt Naxos szigetéről származik, ahol legalább egy évszázada készítik. A helyi tejből készült sajt íze friss és aromás, amit a sziget növényzete és hagyományos tejtermelési módszerei biztosítanak.
5. Kontosouvli – Görögország
A kontosouvli Görögország egyik tradicionális húsétele, amely nagy darabokra vágott sertéshúsból készül. A húst fűszerek és gyógynövények – például fokhagyma, oregánó, rozmaring és paprika – keverékével marinálják, majd nyárson sütik meg lassan, nyílt láng fölött. A végeredmény kívül ropogós, belül pedig szaftos. Általában pitakenyérrel és tzatzikivel tálalják.
6. Loimulohi – Finnország
Ez a hagyományos finn étel lassan füstölt lazacot jelent, amelyet egy fa lapra rögzítve készítenek el nyílt tűz mellett.
7. Pazarske Mantije – Szerbia
A mantije Szerbia Novi Pazar városából származik. Ez a sós sütemény apró golyókra formált tésztából készül, amelyet darált hússal, hagymával és fűszerekkel töltenek meg. A mantijét hagyományosan régi kemencékben sütik, ami különleges ízt és aromát ad neki. Forrón, joghurttal tálalva fogyasztják.
8. Paio de Beja – Portugália
9. Vieiras en su concha – Spanyolország
10. Burrata – Olaszország
11. Châteaubriand – Franciaország
12.Prosciutto di Parma – Olaszország
13. Shashlik – Oroszország
14. Saganaki – Görögország
15. Prosciutto di San Daniele – Olaszország
Nem csoda, hogy az olaszok ilyen sok ételükkel felkerültek a listára, hiszen az európai gasztronómiában igazán kiemelkedő helyet foglalnak el. Magyarország viszont nem kapott helyet a listán, pedig számos olyan fogás szerepel a magyar konyha kínálatában is, ami helyet foglalhatna a top100 fogás között.
A teljes listát ide kattintva találod!
forrás: tasteatlas.com