Hirdetés
Mik a leggyakoribb ételallergiák és mik a tüneteik?

Mik a leggyakoribb ételallergiák és mik a tüneteik?

A viszkető szájpadlás, tüsszögés-prüszkölés már úgy hozzátartozik a tavaszhoz és a kora nyárhoz, mint a naptej és a lángos.

De nemcsak a pollenallergia okozhat ilyen (és ettől nagyon is eltérő) tüneteket, hanem bizonyos ételek is.

Talán nem is gondolnád, de a világ csaknem 20%-a küzd valamilyen ételallergiával, intoleranciával, szóval nem vagy egyedül a problémáddal.

A cikkben bemutajtuk a leggyakoribb fajtáit és a tüneteket is.

 

 Mik a leggyakoribb ételallergiák és mik a tüneteik?

 

Mitől leszel allergiás egy tök ártalmatlan ételre?

Először is, létezik egy úgynevezett “élelmiszer-túlérzékenység” kifejezés, ami mind az ételallergiára, mind az ételintoleranciára vonatkozik. Lehet, hogy épp emiatt gyakran összekeverik a kettőt, pedig nem ugyanaz.

Ha ételintoleranciával küzdesz, a tünetek általában az intoleranciát okozó étel elfogyasztását követő néhány órán belül jelentkeznek (de az is előfordul, hogy 1-2 nappal később). Épp ezért nagyon nehéz meghatározni, hogy tulajdonképpen mi is okozza.

Amennyiben allergia áll a háttérben, úgy a tünetek egyből jelentkeznek az étel elfogyasztását követően.

Bár az ételintolerancia tünetei eltérőek, leggyakrabban az emésztőrendszert, a bőrt és a légzőrendszert érintik.

A leggyakoribb tünetek közé tartoznak:

  • Hasmenés
  • Puffadás
  • Kiütések
  • Fejfájás
  • Hányinger
  • Fáradtság
  • Hasi panaszok
  • Fájdalom
  • Orrfolyás
  • Reflux
  • Bőrpír

Az ételintoleranciákat általában az úgynevezett eliminációs diétával diagnosztizálják. Ilyenkor el kell hagyni az összes allergén összetevőt, majd egyesével visszavezetni őket és várni, hogy jelentkeznek-e a tünetek.

Most, hogy ezt tisztáztuk, nézzük meg, mik okozzák a leggyakrabban ételallergiákat/intoleranciákat és mik a tüneteik.

 

1. Tejtermékek

A laktóz a tejben és a tejtermékekben található cukor.

A szervezetben egy laktáz nevű enzim bontja le, amely szükséges ahhoz, hogy a laktóz megfelelően megemésztődjön és felszívódjon.

A laktózintoleranciát a laktáz enzim hiánya okozza, ami a laktóz emésztésének képtelenségét és emésztési tüneteket eredményez.

A laktóz intolerancia tünetei a következők lehetnek:

  • Hasi fájdalom
  • Puffadás
  • Hasmenés
  • Alhasi diszkomfortérzet
  • Hányinger

A laktózintolerancia rendkívül gyakori: a becslések szerint a világ népességének mintegy 65%-a küzd ezzel.

Az intolerancia többféleképpen diagnosztizálható, többek között laktóz-tolerancia teszttel, laktóz kilégzési teszttel vagy széklet PH-teszttel.

 

A cikkben részletesen megmutatjuk a leggyakoribb ételallergiákat, ételintoleranciákat és azok tüneteit.

 

2. Glutén

A glutén a búzában, árpában, és a rozsban is megtalálható fehérjék általános elnevezése.

Számos betegség kapcsolódik a gluténhez, többek között a cöliákia, a nem cöliákiás gluténérzékenység és a búzaallergia.

Amikor a cöliákiában szenvedők gluténnel érintkeznek, az immunrendszer megtámadja a vékonybelet, és súlyos károkat okozhat az emésztőrendszerben.

A búza allergia nem összekeverendő ezzel: ilyenkor ugyanis a búza fehérjéivel szemben allergiát kiváltó ellenanyag termelődik, míg a cöliákiát különösen a gluténnel szembeni kóros immunreakció okozza.

Van, amikor még a tesztek sem mutatják ki az érzékenységet, mégis érzékeled a tüneteket: ebben az esetben nem cöliákiás gluténérzékenységben szenvedsz. Habár ez a gluténérzékenység egy enyhébb formája, a tünetek mindhárom esetben azonosak lehetnek.

  • Puffadás
  • Hasi fájdalom
  • Hasmenés vagy székrekedés
  • Fejfájás
  • Fáradtság
  • Ízületi fájdalom
  • Bőrkiütés
  • Depresszió vagy szorongás
  • Vérszegénység

Mind a cöliákia, mind a nem cöliákiás gluténérzékenység gluténmentes diétával kezelhető.

 

3. Földimogyoró

A földimogyoró az egyik legelterjedtebb és legveszélyesebb allergia, ugyanis könnyen anafilaxiás sokkot is okozhat. Már rendkívül kis mennyiség is súlyos allergiás reakciókat válthat ki, például

  • fulladást,
  • kiütéseket,
  • ekcémát,
  • tüsszögést,
  • görcsöket,
  • vöröses kiütéseket.

 

Mik a leggyakoribb ételallergiák és mik a tüneteik?

 

4. Tojás

A tojásallergiát az emberek többsége kinövi, azonban ha ez nem történik meg, akkor az összes tojást (kacsa, liba, fürj satöbbi) kerülni kell.

Az allergiára adott reakciók személyenként eltérők lehetnek:

  • Bőrgyulladás vagy csalánkiütés – ezek a leggyakoribb tojásallergiás reakció.
  • Orrdugulás, orrfolyás és tüsszögés (allergiás nátha).
  • Emésztési tünetek, például görcsök, hányinger és hányás.
  • Asztmás tünetek, mint például köhögés, sípoló légzés, mellkasi fájdalom vagy légszomj.

A súlyos allergiás reakció anafilaxiához vezethet, amely életveszélyes. Ilyenkor azonnali adrenalin injekciót kell beadni, és amilyen gyorsan csak lehet, orvoshoz kell fordulni.

 

tojásmentes Briós recept
Tojásmentes Briós recept

 

5. Szója

A szójaallergia az egyik leggyakoribb táplálékallergia a csecsemőknél és a gyermekeknél, a többségük azonban 3 éves korára kinövi. Tünetei az enyhétől a súlyosig terjedhetnek:

  • Csalánkiütés, viszketés vagy ekcéma
  • Csípős érzés a szájban
  • Az ajkak, az arc, a nyelv, a torok vagy más testrészek duzzanata.
  • Zihálás, orrfolyás vagy légzési nehézségek.
  • Hasi fájdalom, hasmenés, hányinger vagy hányás.
  • Szédülés vagy ájulás

Súlyosabb esetben azonban itt is kialakulhat anafilaxiás sokk.

 

6. Hisztamin

A hisztamin valamilyen szinten kakukktojás, mert bár létezik hisztaminintolerancia, mégis valamilyen más intolerancia váltja ki. Jellemzően a SIBO, az IBS, a glutén- vagy laktózérzékenység egyik melléktünete lehet.

A hisztamin egy olyan vegyi anyag, amely természetes módon megtalálható a szervezetben és jelentős szerepet játszik az immunrendszer, az emésztőrendszer és az idegrendszer működésében.

Segít megvédeni a szervezetet a fertőzésektől azáltal, hogy azonnali gyulladásos választ ad az allergénekre. Épp ezért van az, hogy viszketés, csalánkiütés, szem- és szájpadlásviszketés kíséri.

Ez akkor következik be, ha az ember nem képes lebontani a hisztamint, ilyenkor ugyanis felhalmozódik a szervezetben.

A hisztamin-intolerancia leggyakoribb oka épp ezért a hisztamin lebontásáért felelős enzimek – a diamin-oxidáz és az N-metiltranszferáz – károsodott működése.

A hisztamin intolerancia tünetei a következők:

  • Bőr-és arcpír
  • Fejfájás
  • Csalánkiütés
  • Viszketés
  • Szorongás
  • Gyomorgörcsök
  • Hasmenés
  • Alacsony vérnyomás

 

Szerző: Horváth Tomi

< Vissza az előző oldalra
Hirdetés
Az ország legújabb gasztro- és recept magazinja!

Legújabb receptek
Hirdetés
Dizájnkonyha Magyarország legújabb online recept magazinja!

Hirdetés
dns központ

Hirdetés

olvass bele a többi cikkbe is!

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Reklámblokkoló észlelve

Észleltük, hogy hirdetésblokkolót használsz.
Kérjük, támogass bennünket a blokkolók letiltásával.

a hatodik szeretetnyelv