Hirdetés
fenntartható vásártér dizájnkonyha
pogácsa recept

Köményes pogácsa

A recept támogatója:

ízmester logo

Hozzávalók

  • 400 g finomliszt
  • 150 g kenyérliszt
  • 300 g vaj
  • 20 g tojássárgája (~1 db “M”-es)
  • 200 g tej
  • 7 g instant élesztő
  • 1 tk cukor
  • 1 ek egész köménymag
  • 20 g só
  • +30 ml tej a kenéshez

A pogácsa az egyik legnépszerűbb magyar péksütemény, ami igencsak hosszú múltra tekint vissza. Eredete a középkorig vezethető vissza, nevét a latin „focus” szóból kapta, ami tüzet vagy tűzhelyet jelentett – utalva arra, hogy régen a tűzhely parazsán sütötték meg. A pogácsa az egyszerű alapanyagokból készült, tápláló ételek szimbóluma volt, amely évszázadokon át a mindennapok részét képezte.

Az idők során számos változata alakult ki, a klasszikus vajas és zsíros pogácsától kezdve a sajtos, túrós, burgonyás vagy tepertős változatokig. Ma már különleges, modern ízekben is elérhető, például medvehagymás, rozmaringos vagy épp teljes kiőrlésű verzióban.

Az Ízmester Egész fűszerkömény remekül illik zsemlékhez, kiflikhez és sós rudakhoz, egyszerre díszít és ízesít. Jellegzetes aromája és enyhén kesernyés, fűszeres íze gazdagítja a pékárukat, húsokat és mártásokat. Káposztás ételekhez is kiváló!

Ízmester fűszerkömény

A pogácsa nemcsak Magyarországon népszerű: rokona megtalálható a környező országok konyháiban is, mint a szerb pogacha vagy a török poğaça. A varázsa az egyszerűségében rejlik, hiszen frissen sütve, kívül ropogósan, belül puhán képes bárkit elvarázsolni, de még napokkal később is örömmel rájárunk.

 

Így készítsd el a Köménymagos pogácsa receptet!

A langyos tejben keverjük el a cukrot, és adjuk hozzá az instant élesztőt. Negyed órát hagyjuk pihenni, amíg az élesztő felfut.

A lisztet mérjük ki és szitáljuk egy keverőtálba. Adjuk hozzá a sót és a vajat. Morzsoljuk el.

Köménymagos pogácsa recept

Ezután adjuk hozzá a felfutott élesztőt és a tojássárgát, majd kezdjük el összedolgozni a tésztát. Használhatunk dagasztógépet is.

Gyúrjuk addig, míg a tészta szép sima és rugalmas nem lesz. Miután kész a tészta, formázzuk gombóccá, fedjük le, és tegyük hűtőbe egy órára.

Amikor megkelt, lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát nagyjából ujjnyi vastagságúra (kb 2 cm). Körülbelül 5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval vagy pohárral szúrjuk ki a pogácsákat. A megmaradt tésztát gyúrjuk össze, nyújtsuk ki újra, és szaggassuk ki a maradékot is. Tegyük a pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsire, egymástól kicsit távolabb. Fedjük le, és hagyjuk pihenni még 30 percig.

Köménymagos pogácsa recept

Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra, alsó-felső sütésen. A pogácsákat kenjük meg tejjel vagy tojássárgájával, hogy szép fényesek legyenek és szórjuk meg köménymaggal ízlés szerint. Toljuk a tepsit a sütőbe, és süssük a pogácsákat aranybarnára, nagyjából 22-25 perc alatt.

Vegyük ki a kész pogácsákat, és hagyjuk kihűlni, mielőtt tálalnánk.

A recept létrejöttét az ÍZMESTER támogatta!

Ha kíváncsi vagy, hogyan készítsd el, nézd meg ezt a videót!

TUTI TIPP

A kész tésztát egy éjszakát, vagy egy napot is pihentethetjük, így ha előre szeretnénk készülni vele, hamarabb is elkészíthetjük a tésztát.

A recept támogatója:

ízmester logo

Hozzávalók

  • 400 g finomliszt
  • 150 g kenyérliszt
  • 300 g vaj
  • 20 g tojássárgája (~1 db “M”-es)
  • 200 g tej
  • 7 g instant élesztő
  • 1 tk cukor
  • 1 ek egész köménymag
  • 20 g só
  • +30 ml tej a kenéshez
Hirdetés
Kövesd a Dizájnkonyha recepteket a Youtubeon!

Legnépszerűbb cikkek
Hirdetés
Dizájnkonyha Tiktok közösség

Hirdetés
dns központ

Hirdetés
fenntartható vásártér dizájnkonyha

próbáld ki a többi receptünket is!

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Reklámblokkoló észlelve

Észleltük, hogy hirdetésblokkolót használsz.
Kérjük, támogass bennünket a blokkolók letiltásával.