vegán sütőtök krémleves kókusztejjel és jalapenoval.

Sütőtök Krémleves

-jalapenoval- 

vegán

Hozzávalók

500 g sütőtök

2 db sárgarépa

2 db paradicsom

1 fej vöröshagyma

1 fej fokhagyma

425 ml kókusztejszín (1 konzerv)

1 púpos tk morzsolt zellerlevél

1 tk őrölt fűszerkömény

1 + ½ tk só

½ tk jalapeno

A sütőtököt megtisztítjuk, eltávolítjuk a magokat és felkockázzuk. A répát meghámozzuk, a vöröshagymáról eltávolítjuk a külső rétegeket. A répákat karikázzuk fel, a paradicsomokat vágjuk félbe, a vöröshagymát nagyobb cikkekre, a fokhagymát pedig héjával együtt vágjuk félbe.

Egy kisebb alufóliára helyezzük a fokhagymát, locsoljuk meg kevés olíva olajjal, majd csomagoljuk be. Rakjuk a zöldségeket egy sütőpapírral bélelt tepsire, majd tegyük előmelegített sütőbe légkeverésen 180 C fokon 40 percre.

Díszítés: a tök külső hullámos íve nagyon tetszett, így vágtam belőle még a felkockázás előtt pár vékony szeletet. Ezt a többi zöldség tetejére raktam, majd mikor azokat kivettem, leszedtem ezeket a szeleteket egy másik tepsire sütőpapírra. 180 C fokon visszaraktam még 10 percre. Ha kíváncsi vagy hogyan készítsd el nézd meg ezt a videót!

A zöldségeket pár percig hagyjuk hűlni, hogy ne legyen tűz forró, de még melegen helyezzük a turmixba. Adjuk hozzá a kókusztejet (még a konzervben bontatlanul jól rázzuk össze, mert néha szétválik), a fűszereket és még 100 ml forró vizet is adjunk hozzá.

Turmixoljuk egy percig, amíg teljesen krémes nem lesz. Ízlés szerint még sózhatjuk, borsozhatjuk. A jalapenoból ízlés szerint többet is rakhatunk, ezzel a mennyiséggel még nem lesz csípős, viszont kellemes ízt ad neki. Ha nem szeretjük a csípőset el is hagyhatjuk.

Tálaláskor a külön megsütött ropogós tök szeletekkel, friss retekkel, tárkonnyal, szezámmaggal és tökmaggal díszítettem.

Ha kíváncsi vagy hogyan készítsd el nézd meg ezt a videót!

A videó létrejöttét a Russell Hobbs Magyarország biztosította.