A fánk az egyik legismertebb és legkedveltebb édesség, amely generációk óta hozzátartozik ünnepi és hétköznapi pillanatainkhoz. Farsangkor különösen népszerű, hiszen hagyományosan ekkor készítették, hogy bőséget és szerencsét hozzon az év hátralévő részére.
Puha tésztája és ízletes töltelékei mindenkit mosolyra fakasztanak, függetlenül attól, hogy lekvárral, porcukorral vagy más töltelékkel fogyasztjuk.
A klasszikus változatot most egy növényi alapú recepttel helyettesítjük, amely ugyanúgy garantálja az élményt. Nemcsak vegánok számára tökéletes választás, hanem mindenkinek, aki szívesen kipróbálna egy tej- és tojásmentes alternatívát.
A Naked Noble krémek, málnás étcsokoládé – törökmogyoró – kókuszos mandulás ízben, tökéletes választást kínálnak, ha cukormentes és vegán tölteléket keresünk fánkokhoz vagy más desszertekhez.
Most 10% kedvezménnyel rendelhetitek meg a netbiobolt.hu webáruházban a DIZAJNKONYHA10 kuponkóddal! Emellett a termékek elérhetőek a Rossmann üzletekben is, hogy még könnyebben beszerezhesd a kedvenc ízeidet!
Az amerikai és a magyar fánk között érdekes különbségek vannak, mind formában, mind hagyományban. Míg az amerikai fánk általában lyukas közepű, mázzal és cukorkákkal díszített, addig a magyar fánk hagyományosan kerek, töltelék nélküli, porcukorral szórt, és lekvárral kínálják. Mindkettő más stílust képvisel, de egy közös bennük: ellenállhatatlan édességek, amelyek mindig jókedvet hoznak az asztalra.
Így készítsd el a Vegán fánk receptet!
Első lépésben melegítsük langyosra a növényi tejet vagy vizet, és keverjük el benne a cukrot, majd az instant élesztőt. Hagyjuk állni kb. 15 percig, amíg az élesztő felfut, és a folyadék tetején habos réteg képződik.
Közben egy nagy keverőtálba szitáljuk össze a finomlisztet és a kenyérlisztet, majd adjunk hozzá egy csipet sót. Ha az élesztős keverék elkészült, öntsük hozzá a liszthez, és kezdjük el összegyúrni. Dolgozzuk addig a tésztát, amíg puha, sima és rugalmas állagú nem lesz. Ha szükséges, adhatunk hozzá még egy kis vizet vagy lisztet, hogy a megfelelő állagot elérjük. Fedjük le a tálat egy tiszta konyharuhával, és hagyjuk kelni meleg helyen kb. egy óráig, vagy amíg a tészta duplájára nem nő. Dolgozhatunk dagasztógéppel is, hogy könnyebb dolgunk legyen.
Miután a tészta megkelt, lisztezett felületen gyúrjuk át könnyedén, majd nyújtsuk ki kb. 1-1,5 cm vastagra (egy ujjnyi). Szaggassunk belőle fánkokat egy kb. 8 cm átmérőjű kiszúró, vagy pohár segítségével. A maradék tésztát gyúrjuk össze, nyújtsuk ki újra, és szaggassunk belőle fánkokat.
Hagyjuk a kiszaggatott fánkokat 30 percig letakarva pihenni, hogy újra megkeljenek, miközben felmelegítjük az olajat. Egy nagyobb, mély serpenyőben vagy lábasban melegítsük fel a napraforgóolajat kb. 170-180 °C-ra. Ellenőrizzük a hőmérsékletet: ha egy kis darab tésztát az olajba dobunk, és az azonnal pezsegve feljön a felszínre, akkor megfelelő a hőmérséklet.
Süssük a fánkokat adagokban, egyszerre csak néhányat, hogy ne hűtsük le túlzottan az olajat. Mindkét oldalukat aranybarnára sütjük, ami oldalanként körülbelül 1-3 percet vesz igénybe. Amikor elkészültek, szedjük ki a fánkokat egy papírtörlőre, hogy a felesleges olajat leitassuk róluk.
A recept létrejöttét a Naked Noble támogatta.
Ha kíváncsi vagy, hogyan készítsd el a receptet, nézd meg ezt a videót!