A nokedli a magyar konyha egyik alapétele, amely egyszerűsége és sokoldalúsága miatt szinte minden háztartásban felkerül az asztalra. Ez a puha, kissé rugalmas, apró galuska főként a pörköltek és paprikások klasszikus körete, de számos más étel mellé is kiválóan illik. Egyik ismert változata a tojásos nokedli, ami önálló, laktató fogásként is megállja a helyét.
A nokedli eredetét nehéz pontosan meghatározni, mivel több közép-európai konyha is ismeri és készíti valamilyen formában. Az osztrák és német konyhában például Spätzle néven ismert, ahol sokszor sajttal és pirított hagymával tálalják. A svájci verzió, a Chnöpfli, hasonló állagú, míg Szlovákiában és Csehországban is megtalálható különféle változatokban. A magyar nokedli főleg az Alföld és a Dunántúl konyhájában vált elterjedtté, ahol az ételek szaftos jellege miatt szükség volt egy olyan köretre, amely jól felszívja a mártásokat.
Bár az alaprecept mindössze lisztből, tojásból, vízből és sóból áll, számos variációja létezik. Van, aki egy kevés olajjal vagy tejjel lazítja a tésztát, míg mások egy csipet szódabikarbónával vagy sütőporral levegősebbé teszik. Készíthetjük teljes kiőrlésű lisztből vagy akár burgonyás változatban is, attól függően, hogy milyen ételhez szeretnénk kínálni.
A nokedli elkészítése gyors és egyszerű, így ideális választás, ha egy tartalmas, házias köretet szeretnénk az asztalra varázsolni.
Így készítsd el a Nokedli receptet!
Első lépésként tegyünk fel egy nagy fazékban bőséges mennyiségű vizet forrni.
Egy keverőtálban mérjük ki a finomlisztet, adjuk hozzá a sót és keverjük el. Ezután üssük bele a tojásokat. Keverjük össze egy fakanállal vagy habverővel, majd apránként adagoljuk hozzá a vizet (amit cserélhetsz tejre is, hogy még finomabb végeredményt kapj). Dolgozzuk a masszát addig, amíg sima, sűrű, kissé nyúlós állagú nem lesz. Ha szükséges, adjunk hozzá még egy kevés vizet vagy lisztet a megfelelő állag eléréséhez.
Amikor lobogva forr, kezdődhet a szaggatás! Ehhez használhatunk nokedliszaggatót, de egy vágódeszkáról is darabolhatjuk egy kés vagy kanál segítségével a tésztát apró darabokban a forró vízbe. Dolgozzunk gyorsan, hogy a nokedlik egyszerre főjenek meg.
Amint a nokedli darabok feljönnek a víz felszínére, várjunk még egy fél percet, majd egy szűrőkanállal szedjük ki őket egy nagy tálba. Azért, hogy ne ragadjanak össze, öblítsük át őket hideg vízzel, majd egy kevés olajjal vagy olvasztott vajjal is átkeverhetjük.
Kiváló köret szaftos húsokhoz, de egy kis pirított hagymával és sajttal megszórva önmagában is remek fogás lehet. Jó étvágyat hozzá!
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
Dizájnkonyha | Takács Kriszti (@dizajnkonyha) által megosztott bejegyzés