Hirdetés
karácsony superleaderboard 970x90
Őszibarack lekvár

Őszibarack lekvár

Tuti tippek befőzéshez!

Az őszibarack szezonja itt van a nyakunkon, és mi lehetne jobb időpont arra, hogy befőzzük ezt az ízletes gyümölcsöt, hogy télen is élvezhessük a nyár ízeit?

Az otthoni befőzés nemcsak egy remek módja annak, hogy eltartsuk a szezonálisan termő gyümölcsöket, hanem lehetőséget ad arra is, hogy saját kezűleg készítsünk egészséges és ízletes befőtteket, amelyek bármikor elővehetőek a kamrából.

Ha követed az alábbi tippeket és trükköket, biztos lehetsz benne, hogy a befőttek tökéletesen sikerülnek, és egész télen át örömöt okoznak majd a családnak.

 

Válaszd ki a megfelelő barackokat!

Az érett, de nem túlérett barackok a legjobbak a befőzéshez. Az érett barackok könnyebben hámozhatók és jobban megtartják ízüket.

Így készítsd el az Őszibarack lekvárt!

Blansírozz és hámozd meg a barackokat!

Forralj fel egy nagy fazék vizet. Tegyél be néhány barackot egyszerre a forrásban lévő vízbe kb. 30 másodpercre. Azonnal vedd ki őket és helyezd jeges vízbe. Ezután könnyedén lehúzhatod a héjukat.

Ennél még egyszerűbb, ha a vízforralóban felforralt vízzel nyakon öntöd a barackokat és 2 percig hagyod őket benne ázni. Szűrd le és máris le tudod húzni a héjukat!

 

Mindig csírátlanítsd az üvegeket!

Tisztítsd meg és sterilizáld az üvegeket. Ehhez forralj fel egy fazék vizet, majd helyezd bele az üvegeket és a fedőket 1-2 percre. Vedd ki és szárítsd meg őket.

Részletesen itt olvashatsz a csírátlanítás módszereiről!

 

Légbuborékok eltávolítása is fontos!

Használj spatulát vagy kést a légbuborékok eltávolításához az üvegek belsejéből. Ezek csökkentik az eltarhatóságot és könnyen a lekvár megromlásához vezethetnek.

 

Hőkezelésre is gondolj!

Helyezd az üvegeket egy nagy fazékba, melyben az üvegeket teljesen ellepi a víz.
Forrald a vizet és tartsd forráspont közelében kb. 20-30 percig (az üvegek méretétől függően).

Másik módszer, hogy miután teletöltötted az üvegeket és jó szorosan rácsavartad a kupakot, fordítsd fejjel lefelé őket és hagyd így 15 percig. Ezután fordítsd vissza és hagyd a konyhapulton teljesen kihűlni. Utána mehetnek a kamrába!

Így készítsd el az Őszibarack lekvárt!

Ellenőrizd, hogy a fedelek vákuumot képeztek-e (a középpontjuknak befelé kell görbülniük).
Tárold az üvegeket hűvös, sötét helyen.

 

Így készítsd el az Őszibarack lekvárt!

Első lépésként mossuk meg a barackokat, majd vékonyan vágjuk be mindkét végét X alakban. Forraljunk vizet, majd forrázzuk le vele az őszibarackokat és hagyjuk a forró vízben 2 percig őket.

Ezután húzzuk le a barackok héját, távolítsuk el a magokat és kockázzuk fel. A barackok kb. egy negyedét turmixoljuk le. A cukrot mérjük ki és keverjük el a pektinnel. Ezután öntsük rá a feldarabolt barackokra és keverjük el.

Öntsük a cukrozott barackokat a főzőedénybe, adjuk hozzá a turmixolt barackot, egy citrom levét, és a fahéj rudakat. Keverjük el, majd állítsuk a slow cookert Jam funkcióra, 2 órára. Az idő során 3-4 alkalommal keverjük át. Mindezt egy főzőedényben is elkészíthetjük, alacsony lángon főzve.

A recept elkészítéséhez használt Cosori Slow Cooker egy többfunkciós rizsfőző, amiben a rizs mellett többek között készíthetünk zabpelyhet, párolt zöldséget, lekvárt, leveseket, főzelékeket, ragukat, amiről 18 különböző előre beállított program gondoskodik.

Amíg a Slow Cookerben készül az étel, nem kell folyton szemmel tartanod!

Cosori Slow Cooker Többfunkciós Rizsfőző

Amikor letelt az idő, szedjük befőttesüvegekbe, tekerjük rá alaposan a kupakot, majd fordítsuk fejre és hagyjuk 15 percig pihenni. Ezalatt vákuum keletkezik, ami gondoskodik a lekvár eltarthatóságáról. Ezután fordítsuk vissza, és hagyjuk a konyhapulton kihűlni.

A recept létrejöttét a Cosori Magyarország támogatta.

Ha kíváncsi vagy, hogyan készítsd el, nézd meg ezt a videót!

TUTI TIPP

Kísérletezz fűszerekkel, mint a fahéj vagy a vanília, hogy különleges ízt adj a befőtteknek. Különféle fűszernövényeket is adhatsz hozzá, például rozmaringot, vagy kakukkfüvet.

Hozzávalók

  • 2 kg őszibarack
  • 500 g kristálycukor
  • 20 g pektin
  • 30 g citromlé
  • 2 rúd fahéj
Hirdetés
karácsony banner 300x600

Legnépszerűbb cikkek
Hirdetés
Kövesd a Dizájnkonyha recepteket a Youtubeon!

Hirdetés
dns központ

  • 2 kg őszibarack
  • 500 g kristálycukor
  • 20 g pektin
  • 30 g citromlé
  • 2 rúd fahéj
Hirdetés
fenntartható vásártér dizájnkonyha

próbáld ki a többi receptünket is!

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Reklámblokkoló észlelve

Észleltük, hogy hirdetésblokkolót használsz.
Kérjük, támogass bennünket a blokkolók letiltásával.