Hirdetés
fenntartható vásártér dizájnkonyha
hortobágyi húsos palacsinta

Hortobágyi palacsinta

A recept támogatója:

ízmester logo

A Hortobágyi Palacsinta a magyar konyha egyik ikonikus ételkülönlegessége, amely egy egyedülálló kombinációja a máskor édes palacsintának és a húsos tölteléknek.

A fogás alapja egy vékony, hagyományos magyar palacsinta, melyet ízletes pörkölttel, gyakran csirke-, sertés- vagy marhahúsból készült raguval töltnek meg. Készítsük el mi is!

Első lépésként készítsük el a tölteléket. A húst mossuk át alaposan, a bőrét távolítsuk el, majd kockázzuk fel.

Jöhetnek a zöldségek: a vöröshagymákat tisztítsuk meg és kockázzuk fel.

A paprika magházát vágjuk ki, majd ezt is kockázzuk fel, a paradicsomokat is. A fokhagymát tisztítsuk meg, fokhagyma törővel zúzzuk össze. Egy főzőedényt forrósítsunk fel, adjuk hozzá a zsírt, majd kezdjük el párolni rajta a hagymát. Magas hőfokon, gyakori kevergetés mellett pirítsuk üvegesre. Ezután adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, keverjük el és nagyjából fél percig pirítsuk.

 

Hortobágyi palacsinta recept

 

Ha ezzel megvagyunk a felkockázott paprikát és paradicsomot is hozzáadjuk. Fűszerezzük sóval, borssal, fűszerpaprikával, keverjük el és pirítsuk addig, amíg a zöldségek leve el nem fő alóla.

A főzés során mindig nagy hőmérsékleten dolgozzunk. Adjuk a zöldséges keverékhez a húst, pirítsuk addig, amíg ki nem fehéredik, majd öntsük fel körülbelül 200-250 ml vízzel. Forraljuk, amíg el nem fő alóla a hozzáadott víz, majd öntsük fel 500 ml vízzel és forraljuk vissza, amíg sűrű, szaftos nem lesz.

Ha megfőtt a hús, szedjük ki belőle és aprítsuk össze. Adjunk hozzá 100 ml levet a főzőedényből. Keverjük össze és rakjuk félre.

A maradék szaftot húzzuk le kis lángra. A tejfölt keverjük el a liszttel csomómentesen, majd adjunk hozzá egy-két evőkanál levet és keverjük el.

Folyamatos kevergetés mellett beleöntjük a habarást és krémesre főzzük, forraljuk 2-3 percig. Ha darabos marad a mártás, botmixerrel krémesítjük.

 

Hortobágyi palacsinta recept

 

Készítsük el a palacsintákat. A tojásokat egy tálban habverővel habosítsuk fel.

A lisztet és a tejet 2-3 részletben adjuk hozzá. Először egy kevés lisztet, ezt keverjük csomómentesre a tojásokkal, majd egy kevés tejet, ezt szintén keverjük simára.

Ezután adjuk hozzá az olajat és egy csipet sót. Keverjük ki, majd adjuk hozzá a szénsavas vizet és keverjük el.

Egy serpenyőt forrósítsunk fel, kevés olajjal kenjük ki. Öntsünk rá kb egy merőkanál tésztát és a csuklónkkal forgatva a serpenyőt, oszlassuk el benne a tésztát.

Pár percig süssük az egyik oldalát, majd fordítsuk meg és a másik oldalát is süssük készre 1-2 perc alatt. Folytassuk ezt addig, amíg az összes tésztát ki nem sütöttük.

A tálaláshoz a palacsinta közepére kanalazzunk 2 evőkanál húst, majd hajtsuk be a két oldalát, tekerjük fel. Helyezzük egy tanyér közepére, majd öntsük le egy adag szósszal. Díszítsük kevés tejföllel és friss petrezselyem levéllel.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Dizájnkonyha (@dizajnkonyha) által megosztott bejegyzés

TUDTAD?

Ez a klasszikus magyar fogás a neve ellenére nem a Hortobágyról származik! Még 1958-ban, a brüsszeli világkiállításra találta ki egy magyar szakács, aki ötletesnek találta ezt az elnevezést.

A recept támogatója:

ízmester logo

Hozzávalók

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 500 g csirkecomb filé
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 db paradicsom
  • 1 db tölteni való paprika
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 ek zsír
  • 3 ek tejföl
  • 1 ek liszt
  • 1/2 tk só
  • 1/4 tk őrölt bors
  • 1 ek édes fűszerpaprika

 

Hozzávalók a palacsintához:

  • 200 g liszt
  • 2 tojás
  • 300 ml tej
  • 250 ml szóda
  • 2 ek étolaj
  • csipet só
  • olaj a serpenyő kikenéséhez
Hirdetés
good spirit

Legnépszerűbb cikkek
Hirdetés
Dizájnkonyha Magyarország legújabb online recept magazinja!

Hirdetés
Kövesd a Dizájnkonyha recepteket a Youtubeon!

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 500 g csirkecomb filé
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 db paradicsom
  • 1 db tölteni való paprika
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 ek zsír
  • 3 ek tejföl
  • 1 ek liszt
  • 1/2 tk só
  • 1/4 tk őrölt bors
  • 1 ek édes fűszerpaprika

 

Hozzávalók a palacsintához:

  • 200 g liszt
  • 2 tojás
  • 300 ml tej
  • 250 ml szóda
  • 2 ek étolaj
  • csipet só
  • olaj a serpenyő kikenéséhez
Hirdetés

próbáld ki a többi receptünket is!

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Reklámblokkoló észlelve

Észleltük, hogy hirdetésblokkolót használsz.
Kérjük, támogass bennünket a blokkolók letiltásával.

a hatodik szeretetnyelv