Tuti tippek befőzéshez!
Az őszibarack szezonja itt van a nyakunkon, és mi lehetne jobb időpont arra, hogy befőzzük ezt az ízletes gyümölcsöt, hogy télen is élvezhessük a nyár ízeit?
Az otthoni befőzés nemcsak egy remek módja annak, hogy eltartsuk a szezonálisan termő gyümölcsöket, hanem lehetőséget ad arra is, hogy saját kezűleg készítsünk egészséges és ízletes befőtteket, amelyek bármikor elővehetőek a kamrából.
Ha követed az alábbi tippeket és trükköket, biztos lehetsz benne, hogy a befőttek tökéletesen sikerülnek, és egész télen át örömöt okoznak majd a családnak.
Válaszd ki a megfelelő barackokat!
Az érett, de nem túlérett barackok a legjobbak a befőzéshez. Az érett barackok könnyebben hámozhatók és jobban megtartják ízüket.
Blansírozz és hámozd meg a barackokat!
Forralj fel egy nagy fazék vizet. Tegyél be néhány barackot egyszerre a forrásban lévő vízbe kb. 30 másodpercre. Azonnal vedd ki őket és helyezd jeges vízbe. Ezután könnyedén lehúzhatod a héjukat.
Ennél még egyszerűbb, ha a vízforralóban felforralt vízzel nyakon öntöd a barackokat és 2 percig hagyod őket benne ázni. Szűrd le és máris le tudod húzni a héjukat!
Mindig csírátlanítsd az üvegeket!
Tisztítsd meg és sterilizáld az üvegeket. Ehhez forralj fel egy fazék vizet, majd helyezd bele az üvegeket és a fedőket 1-2 percre. Vedd ki és szárítsd meg őket.
Részletesen itt olvashatsz a csírátlanítás módszereiről!
Légbuborékok eltávolítása is fontos!
Használj spatulát vagy kést a légbuborékok eltávolításához az üvegek belsejéből. Ezek csökkentik az eltarhatóságot és könnyen a lekvár megromlásához vezethetnek.
Hőkezelésre is gondolj!
Helyezd az üvegeket egy nagy fazékba, melyben az üvegeket teljesen ellepi a víz.
Forrald a vizet és tartsd forráspont közelében kb. 20-30 percig (az üvegek méretétől függően).
Másik módszer, hogy miután teletöltötted az üvegeket és jó szorosan rácsavartad a kupakot, fordítsd fejjel lefelé őket és hagyd így 15 percig. Ezután fordítsd vissza és hagyd a konyhapulton teljesen kihűlni. Utána mehetnek a kamrába!
Ellenőrizd, hogy a fedelek vákuumot képeztek-e (a középpontjuknak befelé kell görbülniük).
Tárold az üvegeket hűvös, sötét helyen.
Így készítsd el az Őszibarack lekvárt!
Első lépésként mossuk meg a barackokat, majd vékonyan vágjuk be mindkét végét X alakban. Forraljunk vizet, majd forrázzuk le vele az őszibarackokat és hagyjuk a forró vízben 2 percig őket.
Ezután húzzuk le a barackok héját, távolítsuk el a magokat és kockázzuk fel. A barackok kb. egy negyedét turmixoljuk le. A cukrot mérjük ki és keverjük el a pektinnel. Ezután öntsük rá a feldarabolt barackokra és keverjük el.
Öntsük a cukrozott barackokat a főzőedénybe, adjuk hozzá a turmixolt barackot, egy citrom levét, és a fahéj rudakat. Keverjük el, majd állítsuk a slow cookert Jam funkcióra, 2 órára. Az idő során 3-4 alkalommal keverjük át. Mindezt egy főzőedényben is elkészíthetjük, alacsony lángon főzve.
A recept elkészítéséhez használt Cosori Slow Cooker egy többfunkciós rizsfőző, amiben a rizs mellett többek között készíthetünk zabpelyhet, párolt zöldséget, lekvárt, leveseket, főzelékeket, ragukat, amiről 18 különböző előre beállított program gondoskodik.
Amíg a Slow Cookerben készül az étel, nem kell folyton szemmel tartanod!
Amikor letelt az idő, szedjük befőttesüvegekbe, tekerjük rá alaposan a kupakot, majd fordítsuk fejre és hagyjuk 15 percig pihenni. Ezalatt vákuum keletkezik, ami gondoskodik a lekvár eltarthatóságáról. Ezután fordítsuk vissza, és hagyjuk a konyhapulton kihűlni.
A recept létrejöttét a Cosori Magyarország támogatta.
Ha kíváncsi vagy, hogyan készítsd el, nézd meg ezt a videót!