A tojás pótlására nem csak a vegánok keresik a jobbnál jobb alternatívákat: az allergiával küzdők számára is nagy segítség lehet.
A tojás helyettesítőkről készült videó kapcsán – amit ide kattintva nézhetsz meg – rájöttem, érdemes kifejteni bővebben, mire is használhatóak fel a különböző megoldások. Hiszen most nem arról van szó, hogyan csinálhatnánk rántottát tojás nélkül, sokkal inkább a teljeskörű felhasználásra keressük a megoldást.
Nézzük meg most részletesen mikor, melyik megoldás tud kihúzni minket a slamasztikából!
Chiamag
A chia magot nem csak pudingokhoz, zabkásákhoz használhatjuk fel, de tojáspótláként tökéletes kötőanyag válik belőle.
Kiválóan használható sütemények, kelt tészták és kenyerek készítéséhez. Bátran próbáld ki palacsinta vagy gofri készítéséhez is!
Felhasználhatod vega burger pogácsákba, öntetek-mártások sűrítéséhez.
Így készíts CHIAMAG TOJÁST:
10 g chia magot keverj el 45 ml vízzel. Adj neki 1-2 percet és már használhatod is! Ha ledarálod a magokat, azok szépen eloszlanak a tésztában, így kevésbé észrevehető ez a kis csalás a tojással 😉
A leírt mennyiség 1 tojás értékének felel meg. Ha több tojást szeretnél pótolni, annyiszor növeld a fenti hozzávalók mértékét ahányra szükséged van.
Tipp: Adj hozzá ¼ teáskanál sütőport, ha kelesztőanyagra van szükséged. Ez a verzió jól fog működni, ha piskótát készítenél!
Ha kíváncsi vagy hogyan készítsd el, nézd meg ezt a videót!
Lenmag
A lenmag nem csak kiváló omega-3 forrás, számos pozitív élettani hatása mellett még a tojás pótlására is alkalmas!
Így készíts LENMAG TOJÁST:
7 g lenmagot darálj le, majd keverd el 45 ml vízzel. Adj neki 10-15 percet és már használhatod is!
Felhasználhatod zöldségfasírtok készítéséhez, kekszek, muffinok készítéséhez.
A leírt mennyiség 1 tojás pótlására elegendő.
A lenmag körülbelül fele annyiba kerül, mint a chia mag, így ha gyakran fordulsz a tojáspótló megoldásokhoz, ezzel jobban jársz! 😉
Ha kíváncsi vagy hogyan készítsd el, nézd meg ezt a videót!
Szódabikarbóna
Az ecettel elkevert szódabikarbóna segít megemelni a tésztát és lazává tenni azt, ezzel jól pótolva a felvert tojásfehérje szerepét.
Ha ezt a módszert választod keverj el 1 evőkanál 10%-os ecetet 1 evőkanál étkezési szódabikarbónával. Ezzel egy tojást máris kiváltottál!
Csicseriborsó liszt
A csicseriborsó liszt is nagyon jó alternatíva, ha például kekszeket, pitéket, lepényeket készítenénk.
Így használd tojáspótlóként:
30 g csicseriborsó lisztet keverj el 60 ml vízzel vagy növényi tejjel. Ez egy tojásnak felel meg.
Tipp: Ha tojásrántottát, bundáskenyeret vagy omlettet készítenél, na ebből azt is lehet! Tegyél hozzá egy csipet himalájai fekete sót és a tojásos ízvilág is visszatükröződik majd benne!
Keményítő
Azokban a receptekben, ahol a tojás sűrítő vagy kötő szerepet tölt be, jól használhatjuk az étkezési burgonya- vagy kukoricakeményítőt is!
Krémek készítéséhez tökéletes megoldás, legyen szó sós szószokról, mártásokról vagy édes pudingokról, krémekről!
Így használd:
Keverj el 2 evőkanál keményítőt 3 evőkanál vízzel. Ez a mennyiség 1 tojás kiváltására elegendő.
Tipp: Ha tápióka keményítőt használsz érdemes olyan ételekhez alkalmazni, amik nem igényelnek hosszabb ideig tartó, magas hőkezelést, minden máshoz ugyanúgy alkalmazható, mint a kukoricakeményítő.
Banán
A pürésített banán szintén segít megkötni a tésztát, ráadásul szaftos és laza marad, leginkább sütikbe, kekszekbe ajánlanám, mint kötőanyag. Gofrit vagy palacsintát is készíthetünk vele.
1 tojást én 1 banánnal szoktam helyettesíteni, de találtam olyan leírást is, ahol fél banánt is elegendőnek tartanak erre a célra.
Amivel számolni kell, hogy az íze érződni fog a sütin is, így érdemes ezzel kalkulálni.
Tipp: a biztos eredmény elérése érdekében adjunk hozzá fél teáskanál sütőport is!
Joghurt vagy növényi joghurt
Mindkettő alkalmas pótolni a tojást leginkább egyszerű kevert, tepsis süteményekben vagy muffinokban. A tészta puha, szaftos lesz tőle és nem marad száraz.
Egy tojás helyettesítésére 2 ek joghurtot használj.
Agar Agar
Ha sűríteni szeretnénk használhatjuk tojás helyett a növényi eredetű agar agart is. Ráadásul zselékhez, lekvárokhoz is kiválóan használható.
Az agaragar por formában kapható és forró vízzel vagy más folyadékkal oldható fel.
Egy tojás pótlására 1 ek agar agart oldjuk fel 1 evőkanál forró vízben.
Útifűmaghéj
Az útifűmaghéjat is használhatjuk tojás pótlására, ebben az esetben 1 tojást 1 teáskanál útifűmaghéjat keverjünk el 45 ml vízzel és tegyük félre 5 percre.
Kekszekbe, gofrikba kiváló, de jól használható zöldségfasírtok készítésére is.
Csicseriborsó konzerv leve
Sokan csak kiöntik a lefolyóba, pedig fel is használhatjuk a főzés során! A csicseriborsó konzerv leve, vagy más néven aquafaba kiváló tojásfehérje helyettesítő, hiszen robotgéppel tökéletesen kemény “tojásfehérjét” verhetünk fel belőle.
Ha ezt használjuk például mousse-ok vagy tészták készítésére általában más tojáspótlót már nem kell alkalmaznunk hozzá. Használhatjuk habcsók, macaron, vagy vegán majonéz készítésére is!
Így váltsd tojásra:
Ha csicseriborsó levet használsz tojásfehérje helyett, akkor 3 evőkanál lé fog megfelelni 1 tojás fehérjéjének.
Valamit kihagytam? Írd meg te mit használsz tojás helyettesítésére!
Szerző: Takács Kriszti