Hirdetés
Iratkozz fel a Dizájnkonyha hírlevélre!
Így csökkentsd az éhségérzeted

Így csökkentsd az éhségérzeted

Biztosan veled is előfordult már, hogy a nap során érezhetően egyre kevesebb energiával rendelkezel és már a munka közepén nagyban ásítozol a képernyő előtt.

Velem gyakran megesik. Aztán persze nagy a rohanás, szóval előkerülnek a nasik a felső fiókból, ezzel letudva – a szervezetemnek egyébként meg nagyon is hiányzó – a tápláló és energiát adó tízórai-ebéd-uzsonna kombót.

Ettől pedig máris nehezebb koncentrálni, sokkal stresszesebbek vagyunk, az éhségérzet valódi szörnnyé válik bennünk. Ez nem csak a munkahelyen, de a párkapcsolatokban és az emberi kapcsolatainkban is okozhat problémát.

A saját bőrömön tapasztaltam meg nem egyszer, hogy mennyivel ingerültebb tudok lenni másokkal, aztán ahogy ettem a feszültség már el is száll belőlem – itt is külön elnézését kérek az én elképesztően megértő környezetemtől a következő éhség-kötekedésemért.

Na de itt az ideje, hogy megértsük ezt a jelenséget és adjunk pár tippet, hogyan kerüljük el ezt az állapotot.

 

Így csökkentsd az éhségérzeted

 

Mi történik a szervezeteddel, amikor éhes vagy?

A fent leírt érzések az éhség által kiváltott ingerültség jelei, ami annyira gyakori jelenség, hogy 2018-ban még az Oxford English Dictionary-be is bekerült egy új szó erre a jelenségre, ami nem más, mint a “hanger”, vagyis a hunger-activated anger (az éhség által aktivált harag).

Annak ellenére, hogy az éhség és az emésztés igencsak összetett folyamatok és ebből kifolyólag mindenki másképp reagál rá: az éhségből eredő ingerültség bárkivel megtörténhet.

Az éhség általi feszültség oka az agy és a vércukorszint közötti kapcsolatban keresendő. Amikor éhesnek érzed magad, az agyadban egyből egy “alacsony üzemanyagszint” jelzés villan fel. Az agy a glükózra támaszkodik, és ha éhes vagy, a vércukorszint csökken, ami zavartságot és ingerültséget okozhat. Ezen tényezők kombinációja pedig gyors konfliktushoz is vezethet az éppen utunkba eső első embertársunkkal.

Ha esetleg a nagy rohanásban nem veszed észre, hogy éhes vagy, más tünetekből is felismerheted, ha alacsony a vércukorszinted. Ilyen jel lehet a fejfájás, az izzadás vagy a fáradtság.

 

Így csökkentsd az éhségérzeted

 

Hogyan előzzük meg az éhségtől eredő ingerlékenységet?

Az első lépés, hogy felismerjük a jeleket és megnevezzük az érzéseinket. A test és a lélek rendszeres figyelése segíthet korán felismerni az éhség jeleit. Ha rosszkedvűnek érzed magad, nevezd meg pontosan mit érzel – szorongást, idegességet vagy fáradtságot. Ha ezekre az érzésekre különösebben nincs okod, keresd meg mi állhat mögöttük valójában!

Tervezz előre! Ha tudod, hogy nem lesz időd enni a nap folyamán, akkor vigyél magaddal olyan harapnivalókat, amelyek szénhidrátot és fehérjét is tartalmaznak. Így nem csak azonnali megoldást kapsz egy gyors, szénhidrátban gazdag falattól, de hosszútávon a benne lévő fehérje tovább fog eltelíteni.

Ha eszel az a legfontosabb! Evés közben igyekezzünk csak az előttünk lévő ételre figyelni. Álljunk fel a monitor elől, szakítsuk félbe a munkát és tegyük félre a telefont is. Fontos, hogy ne csak a gyomrunk teljen meg, de az agyunk is tudatosítsa magában, hogy eszünk. Ehhez pedig fontos, hogy figyeljünk oda az evésre, rágjuk meg alaposan az ételeket és ne habzsolva, 5 perc alatt tudjuk le az étkezéseinket.

Persze a legjobb stratégia a vércukorszint stabilizálása érdekében, hogy tápanyagdús ételeket fogyasszunk mind a főétkezések során, mind a napközbeni falatozások, tízórai vagy uzsonna alkalmával.

Ha azt gondoljuk eleget eszünk, mégis éhesnek érezzük magunkat, akkor vizsgáljuk meg miből mennyi fehérjét, szénhidrátot és zsírt viszünk be szervezetünkbe. Ebben az esetben ugyanis valószínű, hogy fehérjéből nem biztosítunk elegendőt a szervezetünk számára.

Amikor pedig már végképp elszakad a cérna, vegyünk egy mély levegőt és igyekezzünk a bennünk lévő feszültséget nem a másikon levezetni.

 

Szerző: Takács Kriszti

< Vissza az előző oldalra
Hirdetés
Dizájnkonyha az ország legújabb online gasztro magazinja!

Legújabb receptek
Hirdetés
Dizájnkonyha Magyarország legújabb online recept magazinja!

Hirdetés
Kövesd a Dizájnkonyha recepteket a Youtubeon!

Hirdetés
https://feil.hu/termekcimke/ekszerek/

olvass bele a többi cikkbe is!

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Reklámblokkoló észlelve

Észleltük, hogy hirdetésblokkolót használsz.
Kérjük, támogass bennünket a blokkolók letiltásával.

a hatodik szeretetnyelv