Hirdetés
fenntartható vásártér dizájnkonyha
Itt nem maradsz Bambán! - Bamba Marha Burger Bár

Itt nem maradsz Bambán! – Bamba Marha Burger Bár

Végre elindulnak az étterem ajánló cikkeink is, amihez nem is választhattunk volna jobb indulást a Bamba Marhánál.

Első körben azokat a helyeket szeretném bemutatni nektek, amik már régóta a kedvenceim, utána pedig megindulunk és felfedezzük az ország ízeit!

Persze a kóstolás mellett a fenntarthatóságról sem feledkeztünk meg, személyesen a burgerek atyját, Jancsa Janit kérdeztük!

A Bamba a 2015-ös indulásával már a hazánkban is felpörögni látszó kézműves hambi láz vonatára ült fel, és a mai napig meghatározóak maradtak a helyre jellemző néha már-már extrém ízpárosítások. Mondanom sem kell, hogy a kóstolás során is egyből egy Elvissel indítottunk, amiben a savanykás áfonyalekvár, a sült banán, a krémes mogyoróvaj úgy ölelik át a szalonnát és a húspogit, hogy az ember szeme könnybe lábad. Első blikkre teljesen összezavarja az agyad, a falat végén meg már azt érzed, hogy még több kell. Ilyen egy jó burger. Hiába a világ egyik legnépszerűbb és már-már legelcsépeltebb kajája, a mai napig ki lehet belőle hozni valami újat és szívmelengetőt.

Bamba Marha Burger Bár

Ár-érték arányban nekem az egyik nagy kedvencem, mert bármennyire nem garasoskodó az ember, azért egy átlagos éttermi élmény után is örökre megmaradó rossz szájízzel távozunk. Itt viszont ez nincs így: az egyszerű, de marhajó marhás-narancs dekorok megadják az alaphangulatot, bármelyik fővárosi Bambába is lépünk be éppen.

 

A Bamba-élmény

Az interjú előtt is volt szerencsém már párszor itt találkozni a barátainkkal, vagy kitölteni egy rohanó napot egy megnyugtató kajálással. Ha üzleti célból járok a városban, akkor is sokszor landolok a Bambában, mert akármekkora is aznap a forgalom, mindig 30 percen belül elém került a rendelésem.

Annak ellenére pedig, hogy már 9 (!) Bamba van a városban – nemsokára pedig 10 -, bárhol vagyok, mindig a Deák téri hamburgerezőben kötök ki, talán ebben mutatkozik meg az igazi “vidékiességem”: szeretem törzsvendégnek gondolni magam, szeretek kedvenc asztalt választani magamnak, mert ez még ebben a rohanó világban, egy jössz-eszel-mész gyorsétteremben is tud adni valami személyeset, amire szerintem mindannyiunknak szüksége van.

Erről pedig nem csak én gondolkozom így, Jancsa Jani elmondása szerint a Bamba egyik fő üzenete is ez:

“A Bamba fő célja és üzenete a minőségi, ízletes ételeken kívül a kiváló vendégélmény. Azt
szeretnénk, hogy aki hozzánk ellátogat, az kapjon egy teljes körű élményt, legyen szó a
rendelésfelvételről, a belső hangulatról, vagy épp magáról a burgerről. A Bamba Marha egy
fiatalos brand, azonban mivel a burger egy időtlen klasszikus, mi is mindenkihez szólunk, az
ételeinken keresztül.”

Na de bármennyire is a legfontosabb mindannyiunk számára, hogy egy étteremben finom dolgokat együnk, jól meg legyünk vendégelve és kellemes élményekkel távozzunk: a mai világban már egy-egy hely fenntarthatóságáról sem szabad megfeledkeznünk!

 

A Bamba fenntarthatósági elvei

Aki valaha állt már a pult másik oldalán az pontosan tudja, mennyire összetett és embert próbáló feladat egy vendéglátóhelyet vezetni és üzemeltetni. Több ezer ember napi szintű étkeztetése pedig értelemszerűen rengeteg energiafelhasználással és hulladék termeléssel is jár. A vendéglátósoknak így hát nincs könnyű dolguk ezen a téren, hiszen sütőlap nélkül nem lesz hamburger.

Itt nem maradsz Bambán! - Bamba Marha Burger Bár

A rendelésünket fa deszkán, papír alátéttel és szalvétával, valamint fa nyárssal kapjuk, ami bőven elég is ahhoz, hogy kényelmesen elfogyasszuk azt. Az üdítők pedig lebomló pohárban érkeznek.

“Mérjük és optimalizáljuk a különböző energia fogyasztóinkat (világítás, rostlap, hűtők, légkondi, stb.), magyar beszállítóktól rendeljük az alapanyagaink közül amit csak lehet, és napi szinten kontrolláljuk a napi fogyások alapján az alapanyagokat is, hogy minél kevesebb, lehetőleg nulla selejt keletkezzen.

Mivel a legfontosabb termékek (hús, zsömle) minden nap frissen érkeznek, ezért
előfordulhat, hogy egy húzósabb nap végén kifogyunk, de inkább ezt az utat választottuk,
minthogy rosszabb minőségű terméket kelljen kínálnunk és / vagy nagyobb
mennyiségű selejt keletkezzen.” – mondta Jancsa.

 

Az izgalomért a Bambába kell mennünk

Nem kell nagyító alatt vizsgálnunk a helyet ahhoz, hogy leessen: a Bamba nem a tömeggyártásról szól, hanem az ízekről, a gasztro iránti szenvedélyről, a modern éttermi vendéglátásról.

Korábban majd 10 évet húztam le marketingesként és lehet emiatt, de nagyon kedvelem a Bamba közösségi oldalainak tartalmát is, azt ahogy a különböző trendeket prémium módon lovagolják meg. Így lett az országban első étteremként a Bambának NFT-je és AI, mesterséges intelligencia által tervezett burgere is!

Az NFT (non-fungible token) egy digitális kód vagy eszköz, amely képes igazolni egy virtuális vagy fizikai műalkotás (például kép, videó vagy hangfájl) eredetiségét és tulajdonjogát.

Az már “csak” hab a tortán, hogy a Bamba a Big Seven Enjoy magazin által több alkalommal Európa, valamint a világ Top 50 burgerezője közé is bekerült.

 

Jót ettünk vagy sem?

Gondolom ez már eléggé egyértelmű a korábban írtak alapján: én, Kriszti hű Bambista vagyok! De itt szólok minden hazai gyorskajáldás és kézműves hambishoz: hívjatok el, lepjetek meg, térítsetek át, nincs az a kilómétertáv amit ne tennénk meg értetek!

Na, de vissza a Bambához: a rendelésünk egy La Bamba Mexicana Burgerből, egy Elvisből és egy Mega-Vegából állt, gránátalmás ketchuppal, korianderes lime-os szósszal, házi szörppel és almafröccsel, na meg az ikonikus Tokenek sem maradhattak le a listáról!

És akkor ezt a nagy szövegmasszát bontsuk kicsit szét:

Az ELVIS a már fent említett áfonya lekváros, mogyoróvajas, banános, szalonnás húspogis wow-burger, ami kizárólag a Deák téri Bambában kapható (minden Bambának van egy, csak azon a helyen kapható saját hambija).

A kóstolás során az én saját szempontom volt, hogy akármelyikbe megyünk is, egy ilyen hambit ki fogunk próbálni. Na nem mondom, hogy ez lett volna az első hambi, amit magamtól megrendelek, mert valljuk be elég extrém, de nagyon-nagyon amcsi koncepcióról van szó. Az első falat első válasza “a mégis mi ez te jó ég volt”, mert oké, hogy eszel egy jó pirítóst lekvárral meg mogyoróvajjal, de még a banán meg a hús is, az már több, mint a jóízlés határa. Gondolnád, aztán jól meg is lep: a falat végén már egyáltalán nem volt kedvem kóstolót adni a többieknek. Ez nem egy egyszer kipróbáltam élmény, ez valami olyan, amit legközelebb is rendelni fogok!

A Bamba Marha Burger Bar fenntarthatósági elvei

A LA BAMBA MEXICANA burgerre a csípősség, a roppanós nacho chips, az avokádószósz, meg a cheddar vitt rá. Ebben a hambiban pedig éppen azt kapjuk, amire számítunk: összetett, egymáshoz passzoló, lágy ízeket és textúrákat. Itt meg kell azért jegyeznem, hogy életem első Bamba burgere a BIG KAHUNA volt, és utána az összes rendelésem során ugyanezt választottam. Ez a grillezett ananászos, teriyaki szószos hambi nekem az abszolút No1, amit a Mexicana -nálam!- nem tudott megdönteni.

A Mega-Vega egy grillezett kecskesajtos, pesztós, madársalátás hambi, ami lakto-ovo vegák számára nyújt ízletes és finom alternatívát. Öt másik Bambában viszont teljesen mindenmentes Mentes burgert is rendelhetünk.

MENTES BURGER (#BAZILIKA, #WESTEND, #MOSZKVA, #CORVIN, #ALLEE)

Glutén-, laktóz-, állati eredetű alapanyag mentes zsömle, Beyond Meat pogácsa (zöldborsófehérje alapú), vegán cheddar stílusú sajt, házi hambiszósz (vegán alapú majonéz, tojásmentes, veganéz).

Ha pedig desszertekről van szó a Bambában az ikonikus BAMBA-TOKENT nem hagyhattuk ki, amit véleményem szerint egyszer mindenkinek ki kell próbálnia. Nem azért, mert akkora élmény volt juharszirupos, baconbe tekert és kisütött Oreo kekszet enni, hogy azóta minden reggel ezzel indítanám a napot. Azért kell kipróbálni, mert poén, mert egyébként nagyon vad, mégis finom elgondolás, mert emlék marad.

Bamba Marha Token

A Bambát azoknak ajánlom, akik szeretnek kísérletezni az ízekkel és mindig ugyanazt a minőséget várják el egy helytől.

Itt pedig minden olyan infót megtalálsz a Bambáról, amire már nem jutott karakter: Bamba Marha Burger Bár

Köszönjük Jancsa Janinak az interjút és a meghívást!

 

Szerző: Takács Kriszti

< Vissza az előző oldalra
Hirdetés
Dizájnkonyha az ország legújabb online gasztro magazinja!

Legújabb receptek
Hirdetés
Dizájnkonyha Magyarország legújabb online recept magazinja!

Hirdetés
Kövesd a Dizájnkonyha recepteket a Youtubeon!

Hirdetés
zue online patika új év álomalak

olvass bele a többi cikkbe is!

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Reklámblokkoló észlelve

Észleltük, hogy hirdetésblokkolót használsz.
Kérjük, támogass bennünket a blokkolók letiltásával.

a hatodik szeretetnyelv