A Cukkini krémleves elkészítéséhez mossuk meg alaposan a cukkinit, és vágjuk kisebb darabokra. Hámozzuk meg a burgonyát, majd kockázzuk fel. Tisztítsuk meg és aprítsuk fel a vöröshagymát.
Egy nagy fazékban hevítsük fel az olívaolajat közepes lángon. Adjuk hozzá az aprított vöröshagymát, és pirítsuk üvegesre, körülbelül 5 alatt.
Adjuk hozzá a felkockázott cukkinit és burgonyát. Öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje a zöldségeket. Adjuk hozzá a sót, őrölt köményt és őrölt borsot, valamint a bazsalikomot és a petrezselymet.
Forraljuk fel, majd csökkentsük a hőfokot, és főzzük fedő alatt, amíg a zöldségek megpuhulnak, körülbelül 20-25 percig.
Miután a zöldségek megpuhultak, vegyük le a tűzről és botmixerrel vagy turmixgépben pürésítsük a levest simára.
Adjuk hozzá a citrom levét és keverjük el. A levest forrón tálaljuk, díszíthetjük friss bazsalikom levelekkel vagy egy csepp olíva olajjal a tetején. Pirított kenyérkockákkal vagy reszelt parmezánnal is tálalhatjuk, hogy még ízletesebb legyen.