A Tomi kedvenc gasztro sorozataiban írtam, mekkora The Bear-fan vagyok. Akkor még nem sikerült ledarálni a második évadot (hiszen még ki sem jött a cikk írásakor),
viszont azóta felkerült a Disney+-ra, és egy szerencsés bolygóegyüttállásnak köszönhetően egy-két nap alatt le is tudtam darálni az egész második évadot.
Most nem kezdek litániákba, hogy mennyire jó, és mennyire nézzétek meg (nekem egyébként még az első évadnál is jobban bejött, pedig az nagy szó), sokkal inkább egy konkrét kajára akarok koncentrálni: mégpedig Sidney omlettjére.
Mielőtt tovább olvasol, ezt a videót érdemes megnézni:
Így készítsd el Sidney ínycsiklandó omlettjét a The Bear című sorozatból
Hozzávalók 1 főre:
- 3 tojás
- Boursin fűszeres sajt
- Vaj
- Hullámos tejfölös-hagymás chips
A recept kulcsa az, hogy az omlett minél selymesebb legyen. Ehhez helyezz egy szűrőt a keverőtál fölé, majd üsd bele a három tojást, és kezdd el őket felverni a szitában úgy, ahogyan azt a videóban is látod.
Ezután pedig a villa segítségével passzírozd át a tojásokat a szűrőn.
Helyezz egy serpenyőt közepes lángra, és olvassz meg rajta 1 evőkanál jó minőségű vajat. Miután megolvadt, forgasdkörbe a serpenyőben, hogy az egész felületét bevonja.
Amint a vaj habos lesz, öntsd a felvert tojásokat a serpenyőbe, és azonnal vedd le takarékra a lángot, ugyanis az alacsonyabb hőfok megakadályozza, hogy a tojások túlsüljenek és megbarnuljanak.
Rázd meg a serpenyőt, hogy a tojás minden részét érje hő, majd az oldalát folyamatosan vakard le óvatosan egy gumispatulával.
Ha pontosan a Sidney-féle receptet akarod követni, akkor tölts meg egy pipettás zacskót Boursin lágysajttal, majd nyomj ki az omlett hozzád legközelebb eső részére egy csíkot.
Előfordulhat, hogy nem találsz Boursin sajtot, ilyenkor bármilyen jó minőségű, fűszeres krémsajt megteszi. (De egyébként ha szereted a kecskesajtot, akkor a fokhagymával, zöldfűszerrel összekeverve az íze vetekszik a Boursinével.)
Óvatosan kezdd el a spatulával az omlettet magára fordítani, a Boursin csík oldaláról kezdve, és óvatosan takargasd be (ezt Sidney egyébként a videóban nagyon jól megmutatja, hogyan is kell helyesen csinálni).
Ezután tedd az omlettet egy tányérra, fogj egy kis vajat, és óvatosan kend meg a rántotta tetejét.
Ezt követően szórd meg apróra vágott metélőhagymával (vagy helyettesítheted újhagymával is), majd törd össze a hullámos hagymás-tejfölös chipset és azzal is szórd körbe gazdagon.
És hogy milyen lett?
Szuper volt nézni, ahogy Sydney elkészíti a francia omlettet, a hagymás-tejfölös chips pedig szintén plusz pont volt.
A fokhagymás és fűszeres jegyeket tartalmazó lágy sajt tökéletesen passzolt a bársonyos tojással, a chips pedig finoman megtörte ezt a kis harmóniát a ropogósságával. És hidd el, ez a különleges omlett minden egyes falattal egyre jobb lett.

2 extra tipp, hogy ne szúrd el
1. A Boursin egy lágy, fűszeres-krémes sajt, de ritkán lehet itthon kapni, szóval előfordulhat, hogy sehol sem találsz. De akkor sincs semmi gond, ahogy írtam a kecskesajt lehet egy másik alternatíva, vagy egy nagyon jó minőségű krémsajt. Fontos, hogy zöldfűszeres legyen, még jobb, ha kézműves lágysajt, ugyanis a bolti nem mindig hozza azt az ízvilágot, ami ehhez a szuper kis kajához egyébként passzolna.
2. Figyelj arra, hogy minden elég gyorsan történik: miután a tojásokat a serpenyőbe öntötted, a sajt hozzáadásáig mindössze 2-3 perced van – ilyenkor pedig gyorsan kell cselekedned. Ha túl magas a hőmérséklet, ha túl sokat vársz, akkor a tojások megbarnulhatnak.
Szerző: Horváth Tomi