A sütőtök nem csak finom, de hozzájárul az általános egészségi állapot javításához is, ezért érdemes mindenképpen beilleszteni az étrendünkbe.
A sütőtök fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár. Gazdag tápanyagokban, például A-, C- és E-vitaminban, valamint ásványi anyagokban, mint a kálium, vas és magnézium.
Magas antioxidáns tartalma, különösen a béta-karotin, segít semlegesíteni a szabad gyököket, csökkentve ezzel a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát. Az A- és C-vitamin erősíti az immunrendszert, támogatva a szervezetet a fertőzések elleni küzdelemben. A béta-karotin az A-vitamin előanyaga, amely elengedhetetlen a szem egészségéhez és a jó látáshoz.
Magas rosttartalma elősegíti az egészséges emésztést és hozzájárul a bélrendszer megfelelő működéséhez. A kálium tartalma segíthet a vérnyomás szabályozásában és a szív egészségének megőrzésében.
Emellett alacsony kalóriatartalma miatt ideális választás azoknak, akik figyelnek a kalóriabevitelre, miközben tápláló élelmiszert szeretnének fogyasztani.
Így készítsd el a Sütőtökös – Túrós Pite receptet!
A sütőtököt vágjuk félbe, távolítsuk el a magokat, majd daraboljuk fel. Hámozzuk meg, majd tegyük sütőpapírral bélelt tepsire. A sütőt melegítsük elő légkeverésen 160 C fokra és süssük a sütőtököt 35-45 percig, amíg megpuhul. Ha kész vegyük ki és hagyjuk teljesen kihűlni, ezután pedig botmixer vagy konyhai daráló segítségével pürésítsük le.
A pite elkészítéséhez készítsük el a kekszes alapot: a kekszet daráljuk le, a vajat olvasszuk meg. Ezután keverjük el a zabkekszet a vajjal.
Egy 24 cm átmérőjű tortaformában simítsuk el egyenletesen a kekszes masszát. A sütőt melegítsük elő 165 C fokra, majd süssük benne a kekszes alapot 10 percig. Ha kész vegyük ki és készítsük el a pite krémet, amíg hűl.
A túrós krém elkészítéséhez mérjük ki a túrót egy tálba, majd adjuk hozzá a mascarponét, a tojásokat, a keményítőt, az édesítőt, a citromlevet és a vaníliát. Az egészet gépi habverővel dolgozzuk össze.
A pürésített sütőtökhöz adjuk hozzá a tojásokat, a keményítőt az édesítőt, a mézeskalács fűszerkeveréket és a mascarponét, majd gépi habverővel dolgozzuk össze.
A MyFarm zöldségkosár előfizetés révén házhoz szállítva kapjuk kézhez a friss, szezonális és vegyszermentes zöldségeket! Ezzel nem csak egészségesebb, de környezetbarátabb alternatívát is nyújtanak a szupermarketekhez képest.
Ha készen vannak a krémek kanalazzuk azokat a kihűlt kekszes alapra, méghozzá váltott sorrendben: vagyis egy merőkanál tökös krém mellé szedjünk egy merőkanál túrós krémet.
Ha az összes krémet a formába kanalaztuk, simítsuk el a tetejét, majd egy kés, vagy evőpálcika segítségével fel-le mozdulatokkal húzzuk át a krémeket. Ezzel a módszerrel márványos felületet kapunk majd szeleteléskor.
A sütőt melegítsük elő légkeverésen 165 C fokra, majd süssük benne a pitét 45-50 percig. Ha kész, vegyük ki és hagyjuk a formában teljesen kihűlni, utána szeleteljük.
A recept létrejöttét a MyFarm támogatta.
Ha kíváncsi vagy, hogyan készítsd el, nézd meg ezt a videót!