A kuglóf egy hagyományos közép-európai sütemény, amely különösen népszerű Magyarországon, Ausztriában és Németországban.
A kuglóf eredete a középkorra nyúlik vissza, és számos országban megtalálhatóak a saját változatai. Például a német “Gugelhupf”, az osztrák “Guglhupf”, vagy a francia “kouglof”. Magyarországon a kuglóf a házi sütemények egyik kedvelt fajtája, amelyet gyakran készítenek családi összejövetelekre vagy ünnepekre.
A modern változatok között megtalálhatóak a különböző ízesítésű kuglófok, mint például a csokoládés, vaníliás, citromos vagy akár sós változatok is. A kuglóf elkészítése viszonylag egyszerű, és sok recept áll rendelkezésre azok számára, akik szeretnék kipróbálni ezt a finom süteményt otthon.
Így készítsd el a Tiramisu kuglóf receptet!
A kuglóf elkészítéséhez első lépésként mérjük ki a lisztet, majd keverjük el a sütőporral. A tojásokat üssük fel és válasszuk szét.
A fehérjét verjük kemény habbá, majd három részletben adjuk hozzá a cukrot és keverjük el. Ezután egyenként adjuk hozzá a tojássárgákat is, és habosítsuk fel.
A lisztet szintén több kisebb részletben adjuk hozzá, majd spatula segítségével óvatosan forgassuk a tésztához.
A vajat olvasszuk meg, majd keverjük el a tejjel. Adjunk hozzá egy keveset a tésztából és keverjük simára. Öntsük a tésztához és dolgozzuk össze el óvatos mozdulatokkal.
A lisztet és a kakaóport keverjük el. Adjuk a lefőzött és kihűlt kávéhoz a tészta egy negyedét. Majd dolgozzuk össze a lisztes kakaóporral.
A mascarponét mérjük ki, szitáljuk hozzá a porcukrot és keverjük el. Egy közepes méretű kuglóf formába kezdjük el rétegezni a tésztát. Először az alap keveréket, majd öntsük hozzá a kávés tészta felét, majd ismételjük meg még egyszer a folyamatot. A végén kanalazzuk bele a mascarpone krémet is.
A sütőt melegítsük elő légkeverésen 160 C fokra, majd süssük benne a kuglófot 40-45 percig. Ha készí hagyjuk teljesen kihűlni, majd szórjuk meg kakaóporral.
Ha kíváncsi vagy, hogyan készítsd el, nézd meg ezt a videót!
A recept létrejöttét a Bialetti Magyarország támogatta.