Hirdetés
fenntartható vásártér dizájnkonyha
Így csökkentsd a felhasznált víz mennyiségét!

Így csökkentsd a felhasznált víz mennyiségét!

Igen egyszerű lépésekkel csökkentheted a vízfogyasztást a háztartásodban és a konyhádban, ezzel pedig nem csak pénzt spórolhatsz,

de hozzájárulhatsz a vízkészletek megőrzéséhez és a környezeti fenntarthatósághoz.

Nézzük mit tehetsz, hogy takarékos vízfelhasználó legyél!

Így csökkentsd a felhasznált víz mennyiségét!

Főzés során pontosan annyi vizet mérj ki, amennyire szükséged van a receptben. Ne használj felesleges vizet a főzéshez.

Amikor tésztát főzöl, használd a lehető legkisebb mennyiségű vizet, és forrald fel a vizet a lehető legrövidebb idő alatt. Minél hosszabb ideig forralod a vizet, annál több víz párolog el.

Amikor levest, tésztaféléket vagy más ételeket főzöl, mindig fedd le a lábasodat vagy serpenyődet. Ez segít megtartani a hőt és a nedvességet, így kevesebb víz párolog el, és az ételek hamarabb elkészülnek. Ezzel ráadásul még energiát is spórolsz!

Ha tésztát főzöl, a főzővíz egy részét használd fel szószok sűrítéséhez. A zöldségek, gyümölcsök öblítésére használt vizet gyűjtsd össze a növények locsolásához.

Így csökkentsd a felhasznált víz mennyiségét!

Ha van mosogatógéped, használd azt inkább, mint a kézi mosogatást. A modern mosogatógépek általában kevesebb vizet fogyasztanak, mintha kézzel mosogatnál.

Mindig várj addig, amíg a mosogatógép és a mosógép tele lesz, mielőtt elindítanád őket. Ezzel csökkentheted a mosáshoz és öblítéshez szükséges víz mennyiségét.

Ha kézzel mosogatsz, töltsd fel a mosogatótálcát vízzel, és használd ezt a vizet a mosogatáshoz, ahelyett hogy folyamatosan folyó víz alatt mosnád az edényeket.

Legyél tudatos a vízhasználatodban, például ne hagyj folyik a vizet, miközben fogat mosol, vagy ne hagyd nyitva a csapot a kézmosás közben, amikor éppen nem használod a vizet.

Csepegő csapok idővel jelentős mennyiségű vizet pazarolhatnak. Ha észleled, hogy a csapod csepeg, azonnal javíttasd meg.

 

Telepíts olyan csaptelepeket és zuhanyfejeket, amelyek alacsonyabb vízfogyasztással működnek, de ugyanolyan hatékonyan öblítik le a szappant és a samponokat.

Kádfürdő helyett inkább válaszd a tusolást. Ha szeretsz elidőzni tusolás közben, állítsd be időzítőt a telefonodon, hogy ne folyasd a vizet a kelleténél tovább.

Állítsd be a meleg víz hőmérsékletét úgy, hogy ne kelljen túlzottan hideg vagy meleg vízzel szabályozni a csapot. Így kevesebb vizet használsz majd.

Rendszeresen tisztítsd és tartsd karban a vízszűrőket és lefolyókat, hogy ezzel megakadályozd a vízfolyás lassulását és elősegítsd annak hatékony működését.

Ha kerted van, gondoskodj róla, hogy az öntözőrendszered hatékonyan működjön, és ne pazaroljon vizet. Használj esőérzékelőt, hogy ne öntözd a növényeket esős napokon.

Ha lehetséges, telepíts esővízgyűjtő rendszert a kerted vagy a növényeid locsolásához. Az esővíz gyűjtésével csökkentheted a háztartási vízfelhasználást.

 

A vízfogyasztás csökkentése a környezettudatosság mellett segít csökkenteni a vízszámládat is, miközben továbbra is élvezheted az ízletes ételeket és az otthonod kényelmét áldozatok nélkül.

 

Szerző: Takács Kriszti

< Vissza az előző oldalra
Hirdetés
Dizájnkonyha az ország legújabb online gasztro magazinja!

Legújabb receptek
Hirdetés
Dizájnkonyha Magyarország legújabb online recept magazinja!

Hirdetés
Kövesd a Dizájnkonyha recepteket a Youtubeon!

Hirdetés
zue online patika új év álomalak

olvass bele a többi cikkbe is!

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Reklámblokkoló észlelve

Észleltük, hogy hirdetésblokkolót használsz.
Kérjük, támogass bennünket a blokkolók letiltásával.

a hatodik szeretetnyelv