Hirdetés
Íme néhány zöldség grillezési ideje

Ütős tippek a nyári grillezéshez

Nem tudom, ki hogy van vele, de a nyár nekem a grillpartikról szól.

A füst, a kolbászok, húsok, zöldségek illata, a zene valami hihetetlen zen állapotot képes kihozni az emberből. (Persze lehet, hogy csak a rozé miatt van.)

De hogyan lesz a hús kívül ropogós, belül pedig szaftos és omlós? Milyen kolbászokat érdemes választani? Mik a legjobb zöldségek a grillezéshez és hogyan pácold be őket úgy, hogy még egy feketeöves húsimádó is megnyalja utána a tíz ujját?

Nyugi, mindenre megadjuk a választ a cikkünkben.

 

Így lesz tökéletes a grillezett husi

Az első, és legfontosabb, hogy tisztában legyél azzal, melyik húsnak mennyi az ideális sütési hőmérséklete. Ehhez érdemes beszerezni egy maximum 1-2 ezer forintért kapható maghőmérőt.

A steak akkor lesz a legjobb, ha magas hőmérsékleten, értsd 230 °C és 280 °C között sütöd.

A csirkehúsnak ezzel szemben alacsony vagy közép-alacsony hőmérsékletre van szüksége: 140-200 fok között.

Amennyiben pedig zöldséget akarsz grillezni, akkor a legjobb alacsony hőfokon, 150-180 °C között tartani.

De hogy miért is fontos ez?

Nem megyünk bele mindenféle tudományos részletbe, de fontos tudnod, hogy létezik közvetlen, illetve közvetett grillezés.

Közvetlen grillezés esetén a hús a szén felett található a grillrácson és így ropogós, szuper kérget kap. Fontos, hogy ebben az esetben nyitva van a grill.

A közvetett grillezés ezzel szemben, amikor becsukod a grill tetejét, és nem a parázs felett helyezkedik el a husi. Ez azért szuper, mert a lecsukott tető visszaveri a hőt, így a hús szépen átsül.

És itt lesz a titok: a kettőt ugyanis kombinálni kell egymással akkor, ha ropogós kérget, és puha, szaftos belső szeretnél.

 

Így lesz tökéletes a grillezett husi

 

A tökéletes grillezett steak titka

Ha pedig a tökéletes steaket keresed, akkor íme néhány tipp, hogyan készítsd el.

Válassz minőségi húst: A steak minősége nagyban befolyásolja az eredményt. Válassz friss, jó minőségű marhahúst. A legjobb eredmény érdekében érdemes olyan steaket választani, amelynek közepén nagyobb a zsírréteg.

Vedd ki a húst a hűtőből: Kb. 30 percig hagyd, hogy a steak szobahőmérsékletre melegedjen fel. Ez segít egyenletesen átsütni a húst a grillezés során.

Előkészítés: A steaket töröld alaposan szárazra a papírtörlővel, majd sózd és borsozd mindkét oldalát. A só segít megtartani a hús szaftját, viszont ne használj belőle túl sokat, mert az kiszívhatja a nedvességet a húsból.

Készítsd elő a grillt: Várd meg, amíg a parázs izzani nem kezd.

Olajozd be a rácsot: Szórj egy kevés olívaolajat vagy zsírt a grillrácsra, hogy ne ragadjon rá a steak.

Grillezés: Helyezd a steaket a forró grillrácsra, de vigyázz arra, hogy ne nyomkodd. Hozzávetőlegesen 2-4 percig süsd mindkét oldalát, attól függően, hogy mennyire szeretnéd átsütni. Ha közepesen átsült steaket szeretnél, akkor a húst süsd 2-3 percig mindkét oldalán, de ha véresebb állagot preferálod, akkor rövidebb ideig hagyd a grillen.

Pihentetés: Miután elkészült a steak, vedd le a grillről és helyezd egy vágódeszkára. Pihentesd 5-10 percig, hogy a hús levének legyen ideje visszatérni a rostokba. Így a steak szaftosabb lesz.

Szeletelés: Vágd fel a steaket az ízlésednek megfelelő vastagságú szeletekre, majd tálald.

Ha pedig az egyébként nehéz steak mellé valami könnyed köretet keresel, akkor mindenképp próbáld ki az alábbi zöldségeket.

 

Zöldségek grillezése

 

Zöldségek grillezése

Alapvetően többféle mód létezik arra, hogy a zöldségek ínycsiklandóak legyenek.

Hagyományos grillezés

Előkészítés előtt kend be a zöldségeket vékonyan olívaolajjal, majd ízlés szerint sózd és borsozd meg őket. Így lesz a zöldségnek ropogósra sült, finom külső kérge.

Helyezd a zöldségeket közvetlenül a grillrácsra, majd közepes-magas hőmérsékleten, folyamatosan forgasd őket. A sütési idő a zöldségtől függ, de általában 6-10 perc kell ahhoz, hogy kellőképpen megpuhuljanak.

A grillkosár használata

Ha kisebb méretű zöldségeket vagy apró darabokat szeretnél grillezni, akkor praktikus lehet egy grillkosár vagy zöldségkosár.

Az olajozott és fűszerezett zöldségeket helyezd a grillkosárba, majd tedd közvetlenül a grillrácsra. Így megakadályozhatod, hogy a zöldségek a rácsok közé essenek. Ezt követően folyamatosan forgasd a zöldségeket, hogy egyenletesen átsüljenek.

Alumínium fólia

A zöldségek grillezéséhez használhatsz alumínium fóliát is. Ez azért jó, mert kvázi megpárolja a zöldségeket, és magába zárja az ízvilágukat.

Ehhez a hadművelethez helyezd az olajozott és fűszerezett zöldségeket az alumínium fóliára, majd zárd le jól a fóliát, hogy gőz tudjon képződni. Helyezd a fóliás zöldséget közvetlenül a grillrácsra közepes-magas hőmérsékleten, és süsd 10-15 percig, amíg a zöldségek megpuhulnak és megpirulnak.

 

Íme néhány zöldség grillezési ideje

 

Íme néhány zöldség grillezési ideje:

Hagyma: 10-15 percig, amíg megpuhul és karamellizálódik.
Paprika: 8-10 percig, amíg megpuhul és enyhén megbarnul.
Cukkini és padlizsán: 6-8 percig, amíg megpuhul és enyhén megbarnul.
Spárga: 5-7 percig, amíg megpuhul és megpirul.
Kukorica: 10-15 percig, forgatva, amíg a szépen megpirul a külső és puha lesz a belső.

Hogy a zöldségek még finomabbak legyenek, érdemes bepácolni őket, 15-20 perccel a sütés előtt. És melyek azok a pácok, amik mindenki szívét meglágyítják?

 

Szerző: Horváth Tomi

Hirdetés
karácsony banner 300x600

Legújabb receptek
Hirdetés
Dizájnkonyha Magyarország legújabb online recept magazinja!

Hirdetés
dns központ

Hirdetés

olvass bele a többi cikkbe is!

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Reklámblokkoló észlelve

Észleltük, hogy hirdetésblokkolót használsz.
Kérjük, támogass bennünket a blokkolók letiltásával.