Hirdetés
fenntartható vásártér dizájnkonyha

Miért legyen saját rovarhoteled?

Amikor kitaláltam, hogy elkezdek veteményest csinálni a kertben, az már az első perctől egyértelmű volt a számomra, hogy nem szeretnék permetezni, vegyszerezni, más megoldásra lesz szükségem.

Ennek az oka többek között az is, hogy a kertben lakó három kutyánkat se szerettem volna kitenni bármilyen veszélyforrásnak, őket pedig teljesen elkülöníteni nem tudom. Másrészt pedig kíváncsi vagyok arra is, milyen úgy zöldséget és gyümölcsöt termelni, gondoskodni önmagunkról, hogy abban a természetre hagyatkozom.

A veteményesben hasonló elv szerint gondolkozom, mint a Dizájnkonyha receptek kapcsán: legyen egyszerű, kézenfekvő, de a lehető legesztétikusabb is. Így amit lehet abból próbálok megoldani, amit itthon találok, használtan meg tudok venni, vagy zero waste csoportokból szemezgetek hátha találok hasznosat. 

A vegyszerezéssel nem csupán a károstevőktől szabadulunk meg, a hasznos kis rovarokat és más élőlényeket is elpusztítjuk vagy elűzzük. Inkább őket a kertbe csalogatnám, hogy meglegyen az a biológia körforgás, ami ma már egyre kevésbé van jelen. 

A rovarok átteleltetése ezért igen fontos lehet, a sok épített és karbantartott, esetenként inkább dekorációnak mint természetnek használt kertekben ez viszont egyre kevésbé lehetséges. 

A rovarok télen a földre hullott levelek, elszáradt ágak üregeiben keresnek menedéket, ami valljuk be a kertvárosban nem jellemző. Mindent szépen összegereblyézünk, legyen rendezett a kert, tökéletes a pázsit. Viszont lehet rendezett a kertünk és a kis barátokról is gondoskodhatunk egyszerre.

Erre a problémára kínál tökéletes megoldást a rovarhotel, amiben tökéletes kuckóra lelnek a rovarok!

 

Mi az a rovarhotel?

A rovarhotel általában házikó formájú, oldalfalai között természetes anyagokkal bélelt kuckó: felhasználhatunk hozzá üreges ágakat, tobozokat, fakérget, szénát, nádat, dióhéjat, kavicsokat. Minél többféle anyagot használunk fel, annál többféle rovar számára nyújthatunk szállást.

Mókás program lehet saját kezűleg elkészíteni, de ha szeretnénk kész darabokat is vásárolhatunk. 

A rovarhotel tökéletes “mindenki nyer” szituáció a veteményesben: a rovaroknak biztonságos életteret alakítunk ki általa, ezzel pedig a számunkra hasznos rovarokat is magunkhoz tudjuk vonzani.

A veteményesekben nagy gondot okoznak a különféle kártevők, amik akár a teljes terményt tönkre is tehetik egy kisebb kertben. Ahelyett, hogy vegyszerrel irtanánk őket, vegyszermentesen is termeszthetünk haszonnövényeket.

A rovarhotel segítségével jótékony rovarokat invitálhatunk a kertünkbe, emellett pedig összetett feladatot lát el:

  • menedéket biztosít a hideg időben,
  • átmeneti szállást nyújt a szeles, esős időben,
  • ebben a nyugodt környezetben szaporodni is tudnak,
  • ráadásul a rovarhotelben lévő egyes alapanyagok táplálékot is biztosítanak a számukra.

 

viber kep 2022 08 11 20 23 38 785

 

Milyen hasznos rovarok laknak a kertünkben?

A rovarhotel lakói nem csak a kert számára káros más rovarokkal és azok petéivel táplálkoznak, a növények beporzásában is fontos szerepet töltenek be.

A katicabogárnak nagy hasznát vehetjük a kerti veteményesben is, hiszen szívesen elpusztítja majd a levéltetveket, atkákat. Számukra készítsünk egy ágakkal sűrűn rakott részt a rovarhotelben.

viber kep 2022 08 11 20 23 46 424

A futóbogarak a hernyóktól, a csigák petéitől és a káposztalepke lárváitól fogja védeni a kertünket. helyezzünk a rovarhotelbe vagy a közelébe köveket, nem mozgatott faleveleket, ezek alatt szívesen megbújnak majd.

A méhek és a különféle pillangók a növények beporzásában lesznek a segítségünkre. Nélkülük a cukkini vagy az uborka nem is tudna megteremni. A pillangók számára azonban mindenképpen alakítsunk ki egy szélesebb, szellősebb részt a rovarhotelen belül, hiszen a szárnyuknak kelleni fog a hely. A méheknek készítsünk farönkbe fúrt lyukakat, vagy használjunk üreges nádat, vagy bambuszt.

A darazsak az elhalt növényi részekkel táplálkoznak, megemésztve pedig visszakerül a talajba, amit hasznos tápanyagokkal lát el. A fürkészdarazsak az ernyősvirágzatú növényeink beporzásáért felelnek majd.

A felsoroltakon kívül örülhetünk még a pókoknak, fátyolkáknak, százlábúaknak és szitakötőknek is.

A rovarhotel a biológiai körforgásban is fontos szerepet tölt be, hiszen a rovarok védelmével a tápláléklánc körforgásának fennmaradásában is részt vállalunk.

 

Mikor és hova helyezzük el a kertben a rovarhotelt?

A rovarokról akkor is gondoskodhatsz, ha nincs veteményesed, a díszkertben, az erkélyen vagy a teraszon is gondjukat viselheted. A rovaroknak elsősorban a hideg időszak beköszöntével lesz szükségük menedékre, így késő ősszel már kirakhatjuk a kertbe. Ha szeretnénk egész évben is kint hagyhatjuk, a gyerekek és a felnőttek számára is érdekes program lehet megfigyelni az ott lakókat.

A rovarhotel természetes anyagból készül, ezért közvetlenül a földre helyezve a fa átnedvesedhet, egy idő után majd újat kell készítenünk. Ha azonban magasabbra függesztjük, kevesebb lakóra számíthatunk, hiszen nem minden rovar tud repülni. 

Ideális hely lehet a számára egy szél- és esővédett hely, a fal tövében például jó helyet találhatunk neki. Érdemes napos helyet választani, hiszen a napsütést nagyon kedvelik. Figyeljünk rá, hogy ne érje az eső, mert a nedves helyeket kevésbé fogják birtokba venni.

A rovarhotel közelébe helyezzünk egy kis tálkába vizet is, hiszen arra is nagy szükségük van egész évben, a szárazság és a nagy meleg őket sem kíméli.

Tipp: Ha szeretnénk minél több lakóra szert tenni, ültessünk olyan növényeket, amik vonzzák a kis lakókat: a menta és a levendula amellett, hogy nagy kedvencük, mi is felhasználhatjuk őket. 

 

Szerző: Takács Kriszti

< Vissza az előző oldalra
Hirdetés
Dizájnkonyha az ország legújabb online gasztro magazinja!

Legújabb receptek
Hirdetés
Dizájnkonyha Magyarország legújabb online recept magazinja!

Hirdetés
Kövesd a Dizájnkonyha recepteket a Youtubeon!

Hirdetés

olvass bele a többi cikkbe is!

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Reklámblokkoló észlelve

Észleltük, hogy hirdetésblokkolót használsz.
Kérjük, támogass bennünket a blokkolók letiltásával.

a hatodik szeretetnyelv