Az előtésztához kimérjük a vizet, hozzáadjuk az olajat, a cukrot és elkeverjük. Belemorzsoljuk a friss élesztőt és hagyjuk felfutni kb 10 perc alatt. Mehet bele a liszt is és keverjük simára. Fedjük le és egy órát pihentessük a konyhapulton. Ezután mehet a hűtőbe 24 órára.
Másnap a kenyérhez mérjük ki a lisztet és szitáljuk le. Adjuk hozzá a sót, keverjük el, majd dagasztógépbe rakjuk a hozzávalókat és 10 percig folyamatosan dagasszuk. Ezt a folyamatot kézzel is el tudjuk végezni.
Formázzunk cipót belőle és egy kilisztezett tálba rakjuk. Takarjuk le és kelesszük 30 percig.
Ezután válasszunk egy olyan sütőedényt vagy formát, aminek fedője is van, vagy amit majd le tudunk fedni a sütés során valamilyen módon. Helyezzünk bele egy sütőpapírt, szórjuk meg liszttel, majd mehet bele a megkelt kenyértészta. Kicsit formázzuk aszerint, amelyik alakú kenyeret szeretnénk sütni – teljesen újra dagasztani nem kell. Ha megvan lisztezzük a tetejét, fedjük le és kelesszük 60 percig.
Amikor letelt az idő a tészta tetejét pengével vagy éles késsel megvághatjuk, mintázhatjuk. Sütés előtt permetezzük le kevés vízzel.
A sütőt melegítsük elő és légkeverésen először 250 C fokon süssük 15 percig. Majd 200 C fokon 40 percig. Végig lefedve süssük. Ha letelt az idő vegyük ki a sütőből, emeljük le a tetejét és ismét még melegen permetezzük meg kevés vízzel.
Hagyjuk teljesen kihűlni, majd szeletelhetjük is.
Ha kíváncsi vagy hogyan készítsd el, kattints ide és nézd meg ezt a videót!