A sűrített tej egy rendkívül sokoldalú alapanyag, amelyet számos receptben használhatunk édesítésre és krémesítésre.
Desszertek: Sűrített tej gyakran használt alapanyag különféle desszertekhez, mint például a fudge, karamell, sütemények, brownie-k, és a híres tres leches torta. Krémes textúrát és édes ízt ad a süteményeknek.
Italok: Kiváló kávé- és tea italokhoz, mint például a vietnami kávé vagy a chai tea. Ezen kívül turmixokhoz és koktélokhoz is hozzáadható.
Fagylalt: A házi készítésű fagylaltok egyik titkos hozzávalója, mivel a sűrített tej segít a krémes állag elérésében anélkül, hogy szükség lenne tojásra vagy speciális fagylaltgép használatára.
Ha otthon készíted a sűrített tejet, teljes kontrollod van a felhasznált alapanyagok felett. Eltávolíthatod a felesleges adalékanyagokat, tartósítószereke. Az otthon készült sűrített tej friss és nincs tartósítva, így természetesebb ízt és állagot érhetsz el.
Hosszú távon olcsóbb lehet, különösen, ha nagyobb mennyiségre van szükséged. Ha otthon van tej és cukor, könnyen elkészítheted, anélkül, hogy boltba kellene menned.
Így készíts házilag sűrített tejet!
Egy főzőedénybe mérjük ki a tejet, majd öntsük hozzá a cukrot és keverjük el. Főzzük magas lángon addig, míg a cukor fel nem olvad. Amikor a cukor elolvadt vegyük vissza a hőmérsékletet és főzzük közepes lángon 45-60 percig.
Amikor a tej színe krémesebb lesz és nagyjából a kezdő mennyiség felére redukálódott, készen is van. Ez az állag még sűrűsödni fog, mikor lehűl a krém.
A sűrített tejből RAFFAELLO GOLYÓT is készíthetsz! A receptért kattints ide!
Lezárt csomagolásban, hűtőben 4-6 hónapig eltartható.
Ha kíváncsi vagy, hogyan készítsd el, nézd meg ezt a videót!