Hirdetés
karácsony superleaderboard 970x90
Sűrített paradicsom

Sűrített paradicsom

A házilag készített sűrített paradicsom gazdagabb ízű és illatú, mint a bolti változatok. A hosszú főzési idő és a friss paradicsomok természetes ízvilága jobban érvényesül, ami különlegesen finom eredményt ad.

A bolti termékek gyakran tartalmaznak tartósítószereket, ízfokozókat vagy egyéb adalékanyagokat. A saját kezűleg készített sűrített paradicsom esetében viszont teljes mértékben ellenőrizhetjük, mi kerül bele, így elkerülhetjük a felesleges vegyi anyagokat.

A sűrített paradicsom házilag történő elkészítése ráadásul gazdaságosabb is, mint a bolti változatok megvásárlása.

Így készíts házilag KETCHUPOT! Kattins ide a receptért!

A sűrített paradicsom remek módja annak, hogy a szezonális paradicsom termést hosszú időre eltegyük. Helyes tartósítással (pl. befőzés, hőkezelés) akár egy évig is eltartható, így bármikor felhasználható főzéshez.

A házilag készített sűrített paradicsommal csökkenthetjük a csomagolási hulladékot és a szállítással járó környezeti terhelést, hiszen közvetlenül a forrásból, helyi termelőktől is beszerezhetjük az alapanyagot, vagy mi magunk is megtermelhetjük.

 

Így készítsd házilag sűrített paradicsom receptet!

A recept elkészítéséhez mossuk meg a paradicsomokat, majd passzírozzuk át. Ehhez használhatunk paradicsompasszírozót, vagy ledarálhatjuk turmixban, majd szűrőn átnyomjuk.

Sűrített paradicsom recept

Ha kész a levet főzőedénybe tesszük és 2 órán át főzzük (magas lángon). Ekkor még sok benne a nedvesség, ezt el kell párologtatnunk, hogy besűrűsödjön. A két óra alatt pár alkalommal kavarjuk át, és szűrjük le a tetejéről a keletkező habot.

Ezután közepes hőfokon gyakori keverés mellett további fél órán át főzzük, amíg a besűrűsödött paradicsom az eredeti lé felére esik össze. Ekkor hozzáadjuk a sót és elkeverjük benne.

A befőttes üvegeket csírátlanítjuk, majd megtöltjük a paradicsomlével. A fedőt alaposan rácsavarjuk, majd az üvegeket pokrócokba csomagoljuk és így hagyjuk így 24 órán át.

Hogyan és miért kell csírátlanítani az üvegeket a befőzés előtt? Kattints ide!

Ezután mehetnek is a kamrapolcra!

Ha kíváncsi vagy, hogyan készítsd el, nézd meg ezt a videót!

TUTI TIPP

A sűrített paradicsomot ízesítheted fokhagymával, bazsalikommal, oregánóval vagy bármilyen más fűszerrel is!

Hozzávalók

  • 4,5 kg paradicsom
  • 30 g só
Hirdetés
karácsony banner 300x600

Legnépszerűbb cikkek
Hirdetés
Kövesd a Dizájnkonyha recepteket a Youtubeon!

Hirdetés
dns központ

  • 4,5 kg paradicsom
  • 30 g só
Hirdetés
fenntartható vásártér dizájnkonyha

próbáld ki a többi receptünket is!

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Reklámblokkoló észlelve

Észleltük, hogy hirdetésblokkolót használsz.
Kérjük, támogass bennünket a blokkolók letiltásával.