A házilag készített sűrített paradicsom gazdagabb ízű és illatú, mint a bolti változatok. A hosszú főzési idő és a friss paradicsomok természetes ízvilága jobban érvényesül, ami különlegesen finom eredményt ad.
A bolti termékek gyakran tartalmaznak tartósítószereket, ízfokozókat vagy egyéb adalékanyagokat. A saját kezűleg készített sűrített paradicsom esetében viszont teljes mértékben ellenőrizhetjük, mi kerül bele, így elkerülhetjük a felesleges vegyi anyagokat.
A sűrített paradicsom házilag történő elkészítése ráadásul gazdaságosabb is, mint a bolti változatok megvásárlása.
Így készíts házilag KETCHUPOT! Kattins ide a receptért!
A sűrített paradicsom remek módja annak, hogy a szezonális paradicsom termést hosszú időre eltegyük. Helyes tartósítással (pl. befőzés, hőkezelés) akár egy évig is eltartható, így bármikor felhasználható főzéshez.
A házilag készített sűrített paradicsommal csökkenthetjük a csomagolási hulladékot és a szállítással járó környezeti terhelést, hiszen közvetlenül a forrásból, helyi termelőktől is beszerezhetjük az alapanyagot, vagy mi magunk is megtermelhetjük.
Így készítsd házilag sűrített paradicsom receptet!
A recept elkészítéséhez mossuk meg a paradicsomokat, majd passzírozzuk át. Ehhez használhatunk paradicsompasszírozót, vagy ledarálhatjuk turmixban, majd szűrőn átnyomjuk.
Ha kész a levet főzőedénybe tesszük és 2 órán át főzzük (magas lángon). Ekkor még sok benne a nedvesség, ezt el kell párologtatnunk, hogy besűrűsödjön. A két óra alatt pár alkalommal kavarjuk át, és szűrjük le a tetejéről a keletkező habot.
Ezután közepes hőfokon gyakori keverés mellett további fél órán át főzzük, amíg a besűrűsödött paradicsom az eredeti lé felére esik össze. Ekkor hozzáadjuk a sót és elkeverjük benne.
A befőttes üvegeket csírátlanítjuk, majd megtöltjük a paradicsomlével. A fedőt alaposan rácsavarjuk, majd az üvegeket pokrócokba csomagoljuk és így hagyjuk így 24 órán át.
Hogyan és miért kell csírátlanítani az üvegeket a befőzés előtt? Kattints ide!
Ezután mehetnek is a kamrapolcra!
Ha kíváncsi vagy, hogyan készítsd el, nézd meg ezt a videót!