Hirdetés
citromos tiramisu

Citromos Tiramisu

A Tiramisu olasz eredetű desszert, mely klasszikus verziójában mascarpone, tojás, kávé, savoiardi keksz és kakaópor kombinációjából készül.

A világ konyháiban azonban számtalan változata ismert, az egyik ilyen népszerű variáció a Citromos Tiramisu.

Ez a frissítően savanykás változat a nyári napokon különösen kellemes hat, hiszen a citrom frissessége tökéletesen ellensúlyozza a tiramisu édességét. Engedjék meg, hogy bemutassam, hogyan készíthetitek el ezt az ízletes, citromos változatot a hagyományos olasz desszertből!

 

A világ konyháiban azonban számtalan változata ismert, az egyik ilyen népszerű variáció a Citromos Tiramisu

 

Első lépésként készítsük el a citromkrémet. A cukrot mérjük ki, és reszeljük bele egy fél citrom héját. Használjunk bio vagy kezeletlen citromot. Keverjük el és hagyjuk állni 5-10 percig.

A citromokat ezután csavarjuk ki és szűrjük át. Körülbelül két és fél citromra lesz szükségünk a kívánt mennyiséghez.

A tojásokat üssük fel egy főzőedénybe és egy habosítsuk ki kézi habverővel pár perc alatt. Adjuk hozzá a cukrot, majd a citromlevet és keverjük el.

Közepes hőfokon, folyamatos kevergetés mellett főzzük, amíg fel nem forr és be nem sűrűsödik. Vegyük le a főzőlapról és még melegen adjuk hozzá a felkockázott vajat. Keverjük, amíg fel nem olvad a vaj és egyneművé nem válik a krémünk. Tegyük félre és hagyjuk kihűlni.

Amíg a citromkrém hűl, készítsük el a cukorszirupot, amibe a babapiskótákat fogjuk mártani. Ehhez forraljuk fel a vizet, majd adjuk hozzá a cukrot. Reszeljük bele fél citrom héját és csavarjunk bele egy fél citromot. Magas hőfokon forraljuk 2-3 percig, amíg kicsit sűrűbb nem lesz és szirupos.

 

Citromos Tiramisu

 

Tegyük félre, amíg elkészítjük a krémet a tiramisuhoz.

A tejszínt habosítsuk ki gépi habverővel. Egy külön tálba mérjük ki a mascarponét és habverővel lazítsuk fel. A porcukrot szitáljuk át, majd adjuk a mascarponéhoz a citromkrém felével együtt, keverjük el a habverővel. Majd adjuk hozzá a felvert tejszínhabot is és spatulával vagy fakanállal keverjük el, hogy ne törjük össze a tejszínhabot.

A babapiskótákat forgassuk meg a cukorszirupban, majd kezdjük el rétegezni a tiramisut. Ehhez egy 20×30 cm méretű sütőedényt használtam. Első sorban tegyük a babapiskótákat egymás mellé, majd mehet rá a krém fele. Újabb réteg szirupba áztatott babapiskóta, a krém második fele. Simítsuk a felszínét egyenletesre, majd kanalazzuk rá a korábban félrerakott kimaradt citromkrémet. A tetejét díszíthetjük citrom szeletekkel. Tegyük hűtőbe legalább 2-3 órára.

A Tiramisu elkészítéséhez ajánlom a Házi Babapiskóta receptemet, amit ide kattintva találsz!

TUDTAD?

A citromnak köszönhetjük, hogy a 17. századi Franciaország megoldást talált a bubópestis problémájára. Akkoriban lett elterjedt a limonádé fogyasztás, a kidobott szemétben kotorászó patkányok pedig érintkeztek a citromhéjjal. A citromban lévő limonén kiváló rovarirtó, így a patkányok nem vitték el többé az emberekhez a pestissel fertőzött bolhákat. Probléma letudva!

Hozzávalók

Hozzávalók a citromkrémhez:

  • 170 ml citromlé
  • 150 g cukor
  • 200 g vaj
  • 4 tojás

 

Hozzávalók a krémhez:

  • 500 g mascarpone
  • 100 g porcukor
  • 400 ml habtejszín

 

Hozzávalók az összeállításhoz:

  • 150 g cukor
  • 250 ml víz
  • 20 ml citromlé
  • 300 g babapiskóta
Hirdetés
Az ország legújabb gasztro- és recept magazinja!

Legnépszerűbb cikkek
Hirdetés

Hirdetés

Hozzávalók a citromkrémhez:

  • 170 ml citromlé
  • 150 g cukor
  • 200 g vaj
  • 4 tojás

 

Hozzávalók a krémhez:

  • 500 g mascarpone
  • 100 g porcukor
  • 400 ml habtejszín

 

Hozzávalók az összeállításhoz:

  • 150 g cukor
  • 250 ml víz
  • 20 ml citromlé
  • 300 g babapiskóta
Hirdetés
fenntartható vásártér dizájnkonyha

próbáld ki a többi receptünket is!

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Reklámblokkoló észlelve

Észleltük, hogy hirdetésblokkolót használsz.
Kérjük, támogass bennünket a blokkolók letiltásával.

a hatodik szeretetnyelv