A ketchup története gazdag és érdekes, visszavezethető egészen az ókori Kínáig. A ketchup eredetileg egy kínai halászlé volt, amit “ke-tsiap“-nak neveztek. Ez egy erjesztett halból készült szósz volt, amit főként halak ízesítésére használtak.
A kínai “ke-tsiap” Délkelet-Ázsiában is elterjedt, ahol a helyiek különböző módon kezdték variálni, hozzáadva például tamarindot, diót, gombát, stb.
Az 1600-as évek végén és az 1700-as évek elején az európai tengerészek révén a szósz eljutott Angliába. Az angolok különféle módokon kísérleteztek a recepttel, ami végül paradicsom nélkül, halból és gombából készült szószként terjedt el.
Az 1800-as évek elején az Egyesült Államokban elkezdtek paradicsomot használni a ketchup elkészítéséhez. Az első paradicsomos ketchup receptje 1812-ből származik, James Mease-től, aki leírta, hogy a paradicsomot szószként használta.
Az 1870-es években Henry John Heinz és vállalata, a Heinz, elkezdte a paradicsomos ketchup tömeggyártását és kereskedelmi forgalmazását. Az általuk kifejlesztett recept és gyártási módszer nagyban hozzájárult a ketchup népszerűségéhez.
Így készítsd el a házi ketchup receptet!
A házilag készített ketchup nem csak ízletesebb, de tartósítószermentes is! A felhasznált zöldségeket pedig az általunk fenntartott vegyszermentes termesztésből szüreteltük le!
A ketchup elkészítéséhez mossuk meg a paradicsomokat, majd vágjuk négy részre. Tegyük turmixba és pürésítsük le. Szűrőn passzírozzuk át, így megszabadulunk a magoktól és a paradicsom héjától is.
Ezután adjuk hozzá a fűszereket és közepes lángon, gyakori kevergetés mellett főzzük addig, amíg be nem sűrűsödik.
Ha kíváncsi vagy, hogyan készítsd el, nézd meg ezt a videót!