A vizet mérjük ki és langyosítsuk fel. Majd adjuk hozzá a cukrot és az élesztőt, majd alaposan keverjük el. Tegyük félre 10-15 percre, amíg az élesztő felfut.
Mérjük ki a lisztet egy nagyobb tálban, adjuk hozzá a sót és keverjük össze. Ha az élesztő felfutott adjuk a liszthez az olívaolajjal és a vízzel együtt.
Fakanállal keverjük el, így egy sűrű ragacsos masszát fogunk kapni. Takarjuk le és hagyjuk 30 percig kelni.
Amikor az idő letelt kézzel dagasszuk pár percig a tésztát, ehhez használhatunk kevés olívaolajat, hogy ne ragadjon a kezünkhöz. Majd takarjuk le és ismét kelesszük 30 percig.
Ezt ismételjük meg még egyszer.
A sütőformát kenjük ki kevés olajjal, majd szedjük át bele a tésztát és enyhén olajos kézzel nyomkodjuk szét a formában.
Ezután már csak fel kell díszítenünk! A fokhagymát szeleteljük fel vékonyan, a paradicsomokat pedig vágjuk félbe és helyezzük a focaccia tetejére.
SÜTŐBEN: A sütőt melegítsük elő 230 C fokra és süssük benne a 10-15 percig.
KEMENCÉBEN: A kemencét többször ellenőrizzük le, hogy a megfelelő hőfokon helyezzük be a tésztát. A kemencének nagyjából 180 C fokosnak kell lennie, így süssük 5 percig, majd fordítsuk meg és süssük további 5-8 percig. Érdemes közben ellenőrizni, nehogy megégjen.
Ha kész, hagyjuk kihűlni, majd szórjuk meg ízlés szerint friss bazsalikommal.