Hirdetés
fenntartható vásártér dizájnkonyha
A cascara és a fenntarthatóság

Cascara – Tea vagy kávé?

A cascara mindkettő, miközben egyik sem igazán.

De akkor mi is? Egy melléktermék. Mégpedig az igen nagy termelésnek és fogyasztási igénynek örvendő kávéipar egyik, eddig hulladékba kerülő mellékterméke. Mára azonban egyre több cég látja meg benne az értéket és üdítők, alkoholos italok ízesítésére, valamint kozmetikumok összetevőjeként is gyakran használják.

Ma újra fejest ugrunk a zöldebb életbe és bemutatjuk nektek a Cascarát, a koffeintartalmú italt, ami fenntarthatóbbá teszi a kávétermelést!

 

Mi is az a cascara?

A cascara nem más, mint a kávégyümölcs szárított héja, amiből ízletes koffeintartalmú főzetet készítenek.

A cascara spanyol eredetű szó, ami héjat vagy maghéjat jelent. Hazánkban keresgélve kávégyümölcs tea vagy kávécseresznye tea néven is találkozhattok vele.

A cascara jótékony hatásai:
erősíti az immunrendszert
pozitívan befolyásolja a hangulatunkat
lassítja az agysejtek öregedését
gyulladáscsökkentő
csökkenti a stresszt

Miután eltávolítják a cseresznye belsejéből a magokat, ami maga a kávébab, a héjakat összegyűjtik és kiszárítják. Megjelenésben leginkább a mazsolához tudnánk hasonlítani.

Mi is az a cascara?

A teánál magasabb koffeintartalommal rendelkezik, azonban gyengébb, mint a pörkölt kávé. A koffeintartalma növelhető a cascara-víz arányának módosításával, azonban átlagosan 100-110 mg/liter értéken áll.

A cascara gazdag természetes cukrokban, savakban és növényi olajokban, emellett kimagasló antioxidáns értékkel is bír.

 

A cascara és a fenntarthatóság

1997 előtt a Cascara nem igen volt ismert Európában, az iránta való érdeklődés és az eladások száma igen alacsony volt, így nem is került az élelmiszerjogszabályok hatálya alá.

2015-ben a Panama Varietals, egy osztrák zöldkávé-importőr, Cascara alapú üdítőital készítésére vállalkozott. A cascara ekkor még nem kapott engedélyt az Európai Unióban, így a cégnek kellett közbenjárni az engedélyezésért.

2017-ben benyújtották az engedélykérelmet az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatósághoz (EFSA), a kérelem pedig a kávébab feldolgozásánál előállított cascara-ra vonatkozott. Az engedélyezésig pedig egészen 2022-ig kellett várnunk.

 

Cascara forró ital

Hozzávalók:
10 g cascara
200 ml forró víz

Az elkészítéshez használhatsz teaszűrőt vagy filtert. A vizet forrald fel. Mérd ki a cascara-t, majd forrázd le. Áztasd 2-5 percig, majd szűrd át és készen is van!

A cascara italt magas cukortartalma miatt nem szükséges édesíteni, azonban ízlés válogatja, érdemes első alkalommal kóstolni először. Ízesíthetjük azonban még szerecsendióval, gyömbérrel vagy fahéjjal is.

Készíthetünk belőle jeges teát is, ebben az esetben hűtőben akár 24 óráig is áztathatjuk.

 

Szerző: Takács Kriszti

< Vissza az előző oldalra
Hirdetés
Dizájnkonyha az ország legújabb online gasztro magazinja!

Legújabb receptek
Hirdetés
Dizájnkonyha Magyarország legújabb online recept magazinja!

Hirdetés
Kövesd a Dizájnkonyha recepteket a Youtubeon!

Hirdetés
zue online patika új év álomalak

olvass bele a többi cikkbe is!

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Reklámblokkoló észlelve

Észleltük, hogy hirdetésblokkolót használsz.
Kérjük, támogass bennünket a blokkolók letiltásával.

a hatodik szeretetnyelv