A nudli egy hagyományos közép-európai étel, amely Magyarországon, Ausztriában, Németországban és más környező országokban is népszerű.
Tészta: A nudli alapvetően burgonyából, lisztből, tojásból, sóból és esetenként egy kevés vajból készül. A burgonyát megfőzik, majd áttörik, és összegyúrják a többi hozzávalóval.
Formázás: A tésztát kis hengerekké vagy rudakká formázzák, majd apró darabokra vágják. Ezután ezekből a darabokból sodorják ki a nudli alakját.
Édes nudli
Mákos nudli: A főtt nudlit darált mákkal és porcukorral megszórva tálalják. Ez egy népszerű édes változata, különösen Magyarországon.
Diós nudli: Hasonlóan készül, mint a mákos nudli, de darált dióval és cukorral hintik meg.
Zsemlemorzsás nudli: A nudlit pirított zsemlemorzsával és cukorral tálalják.
Sós nudli
Káposztás nudli: Ebben az esetben a nudlit káposztával keverik össze, amelyet általában zsiradékon megpirítanak. Ez egy laktatóbb, sós étel.
Fokhagymás-vajas nudli: A nudlit fokhagymás vajon forgatják meg, esetleg petrezselyemmel vagy más fűszerekkel ízesítik.
A nudli, mint sok más tésztaétel, a közép-európai paraszti konyha egyszerű és tápláló ételeinek egyike. Az alapanyagok általában olcsók és könnyen hozzáférhetők, ami az ételt széles körben népszerűvé tette.
A nudli sokoldalúságának köszönhetően számos változatban elkészíthető, így mindenki megtalálhatja a saját ízlésének megfelelő változatot.
Így készítsd el a Mákos nudli receptet!
A burgonyákat mossuk meg alaposan. Egy főzőedénybe engedjünk vizet, adjunk hozzá egy csipet sót, helyezzük bele a krumplikat, majd tegyük fel főni. A burgonyák méretétől függően 20-45 perc alatt készre fő. Amit villával ellenőrizhetünk. Ha kész szedjük ki a burgonyákat és hagyjuk 20 percig hűlni (ne várjuk meg míg teljesen kihűl).
A MyFarm zöldségkosár előfizetés révén házhoz szállítva kapjuk kézhez a friss, szezonális és vegyszermentes zöldségeket! Ezzel nem csak egészségesebb, de környezetbarátabb alternatívát is nyújtanak a szupermarketekhez képest.
Ezután hámozzuk meg és krumplinyomó vagy villa segítségével törjük össze. Adjunk hozzá egy csipet sót, búzadarát és lisztet, majd dolgozzuk össze. Ha kész, adjunk hozzá egy tojást és ezt is gyúrjuk a tésztához. Formázzunk cipót belőle.
Osszuk 4-6 részre, majd hengerező mozdulatokkal ujjnyi vastagra nyújtsuk. Daraboljuk fel két centis darabokra, majd a tenyerünk között sodorjuk meg. A nyújtáshoz használjunk némi lesztet, így nem fog ragadni a tészta.
Forrásban lévő enyhén sós vízben főzzük ki a tésztát. Helyezzük bele, majd miután a felszínre jöttek, főzzük 2-3 percig. Szűrjük le.
A porcukrot szitáljuk át, majd keverjük el a mákkal. Szórjuk meg vele a leszűrt tésztát és keverjük el. Tálaláshoz kínáljunk hozzá szilvalekvárt!
A recept létrejöttét a MyFarm támogatta.
Ha kíváncsi vagy, hogyan készítsd el, nézd meg ezt a videót!