Hirdetés
karácsony superleaderboard 970x90
Mákos nudli

Mákos nudli

A recept támogatója:

MyFarm_logo_black

A nudli egy hagyományos közép-európai étel, amely Magyarországon, Ausztriában, Németországban és más környező országokban is népszerű.

Tészta: A nudli alapvetően burgonyából, lisztből, tojásból, sóból és esetenként egy kevés vajból készül. A burgonyát megfőzik, majd áttörik, és összegyúrják a többi hozzávalóval.

Formázás: A tésztát kis hengerekké vagy rudakká formázzák, majd apró darabokra vágják. Ezután ezekből a darabokból sodorják ki a nudli alakját.

 

Édes nudli

Mákos nudli: A főtt nudlit darált mákkal és porcukorral megszórva tálalják. Ez egy népszerű édes változata, különösen Magyarországon.

Diós nudli: Hasonlóan készül, mint a mákos nudli, de darált dióval és cukorral hintik meg.

Zsemlemorzsás nudli: A nudlit pirított zsemlemorzsával és cukorral tálalják.

Mákos nudli

Sós nudli

Káposztás nudli: Ebben az esetben a nudlit káposztával keverik össze, amelyet általában zsiradékon megpirítanak. Ez egy laktatóbb, sós étel.

Fokhagymás-vajas nudli: A nudlit fokhagymás vajon forgatják meg, esetleg petrezselyemmel vagy más fűszerekkel ízesítik.

A nudli, mint sok más tésztaétel, a közép-európai paraszti konyha egyszerű és tápláló ételeinek egyike. Az alapanyagok általában olcsók és könnyen hozzáférhetők, ami az ételt széles körben népszerűvé tette.

A nudli sokoldalúságának köszönhetően számos változatban elkészíthető, így mindenki megtalálhatja a saját ízlésének megfelelő változatot.

 

Így készítsd el a Mákos nudli receptet!

A burgonyákat mossuk meg alaposan. Egy főzőedénybe engedjünk vizet, adjunk hozzá egy csipet sót, helyezzük bele a krumplikat, majd tegyük fel főni. A burgonyák méretétől függően 20-45 perc alatt készre fő. Amit villával ellenőrizhetünk. Ha kész szedjük ki a burgonyákat és hagyjuk 20 percig hűlni (ne várjuk meg míg teljesen kihűl).

A MyFarm zöldségkosár előfizetés révén házhoz szállítva kapjuk kézhez a friss, szezonális és vegyszermentes zöldségeket! Ezzel nem csak egészségesebb, de környezetbarátabb alternatívát is nyújtanak a szupermarketekhez képest.

Mákos nudli recept

Ezután hámozzuk meg és krumplinyomó vagy villa segítségével törjük össze. Adjunk hozzá egy csipet sót, búzadarát és lisztet, majd dolgozzuk össze. Ha kész, adjunk hozzá egy tojást és ezt is gyúrjuk a tésztához. Formázzunk cipót belőle.

Osszuk 4-6 részre, majd hengerező mozdulatokkal ujjnyi vastagra nyújtsuk. Daraboljuk fel két centis darabokra, majd a tenyerünk között sodorjuk meg. A nyújtáshoz használjunk némi lesztet, így nem fog ragadni a tészta.

Forrásban lévő enyhén sós vízben főzzük ki a tésztát. Helyezzük bele, majd miután a felszínre jöttek, főzzük 2-3 percig. Szűrjük le.

A porcukrot szitáljuk át, majd keverjük el a mákkal. Szórjuk meg vele a leszűrt tésztát és keverjük el. Tálaláshoz kínáljunk hozzá szilvalekvárt!

A recept létrejöttét a MyFarm támogatta.

Ha kíváncsi vagy, hogyan készítsd el, nézd meg ezt a videót!

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Dizájnkonyha (@dizajnkonyha) által megosztott bejegyzés

TUTI TIPP

Ha nem szeretnénk ekkora mennyiséget egyben kifőzni, egy részét le is fagyaszthatjuk!

A recept támogatója:

MyFarm_logo_black

Hozzávalók

  • 1 kg burgonya
  • 260 g finomliszt
  • 20 g búzadara
  • 1 tojás
  • 1 csipet só
  • +liszt a nyújtáshoz
  • 100 g darált mák
  • 100 g porcukor
  • szilvalekvár
Hirdetés
karácsony banner 300x600

Legnépszerűbb cikkek
Hirdetés
Kövesd a Dizájnkonyha recepteket a Youtubeon!

Hirdetés
dns központ

  • 1 kg burgonya
  • 260 g finomliszt
  • 20 g búzadara
  • 1 tojás
  • 1 csipet só
  • +liszt a nyújtáshoz
  • 100 g darált mák
  • 100 g porcukor
  • szilvalekvár
Hirdetés
fenntartható vásártér dizájnkonyha

próbáld ki a többi receptünket is!

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Reklámblokkoló észlelve

Észleltük, hogy hirdetésblokkolót használsz.
Kérjük, támogass bennünket a blokkolók letiltásával.