A mákos alap elkészítése:
Ehhez a részhez én kifli helyett saját kalácsot sütöttem, amit a HÁZI KALÁCS receptben meg is találtok. Ezzel lényegesen finomabb, mint a bolti kiflivel, viszont ha kiflivel készítitek el spóroltok vele időt.
Akármelyik verziót is választjátok tépkedjétek kisebb darabokra és 20-30 percig hagyjuk szikkadni.
Egy főzőedényben a tojássárgát keverjük el a cukorral és a vaníliával. Ezután adjuk hozzá a tejet, a tejszínt és a vajat, majd alacsony hőfokon kezdjük el felmelegíteni.
Amikor már nagyjából puding sűrűségű – ez kb 15 perc – tegyük félre. Adjuk hozzá a mákot és keverjük el, majd adjuk hozzá a kifli vagy kalácsdarabokat és forgassuk át alaposan.
Egy kb 30 cm átmérőjű formába borítsuk bele, majd alaposan nyomkodjuk le. Ehhez használhatunk egy sütőpapírt, amit a keverékre helyezünk, majd kézzel lenyomkodjuk a tésztát.
A sütőt melegítsük elő légkeverésen 180 C fokra és 20 percig süssük.
A vaníliakrém elkészítése:
A tojássárgákat, a keményítőt, a cukrot, a vaníliát és a tejet keverjük csomómentesre, majd melegítsük fel közepes hőfokon, amíg be nem sűrűsödik. Ezután tegyük félre és hagyjuk kihűlni. Fedjük le, hogy hűlés során ne bőrösödjön meg a teteje.
A vajat a porcukorral hobosítsuk ki, majd mehet a kihűlt tojássárgás krémhez. Keverjük simára.
A tojásból megmaradt fehérjéket egy zacskóba vagy műanyag tárolóba tehetjük, írjuk rá, hány darab van benne, majd fagyasszuk le. Így nem kell azonnal felhasználni, vagy kidobni, később pedig felhasználhatjuk habcsókhoz, macaronhoz vagy más süteményekhez.
Ha kész, kenjük el egyenletesen a mákosgubás alapon. Ehhez érdemes a formában hagyni, hogy szép formája legyen és könnyebb legyen tárolni is. Mielőtt a krémet ráraktam, kinyitottam a formát a gubás alapon, és a formán belül a szélére torta fóliát tettem, hogy könnyebb legyen kiszednem majd a végén. (Ezt helyettesíthelyjük azzal is, ha alufóliát rakunk körbe a formán belül, vagy betekerjük a formát háztartási fóliával)
A tojáshab elkészítése:
A vízből és a cukor feléből készítsünk cukorszirupot. A vizet forraljuk fel, adjuk hozzá a cukrot és addig kevergessük, amíg fel nem olvad a cukor. Tegyük félre kicsit hűlni.
A tojásfehérjéket habosítsuk fel, majd mikor már majdnem kemény habbá válik, kezdjük el 5-6 részletben hozzáadni a cukrot.
Ezután vékonyan csurgatva adjuk hozzá a cukorszirupot, közben folyamatosan habosítsuk.
Ha mindet hozzáadtuk, kanalazzuk habzsákba és valamilyen formájú díszítőcsővel dekoráljuk a torta tetejét. Ezután sárkánnyal meg tudjuk pörkölni a benne lévő cukrot.
Ha kész tegyük hűtőbe és hagyjuk 5-6 órát állni mielőtt szeleteljük.
Kíváncsi vagy, hogyan készítsd el? Nézd meg ezt a videót!