Hirdetés
karácsony superleaderboard 970x90
kebab recept

Kebab salátával

A recept támogatója:

ízmester logo

Mi az a Kebab?

A kebab eredete az ókori időkig nyúlik vissza, és több különböző kultúra is hozzájárult a kialakulásához. Az étel neve a perzsa “kabab” szóból származik, amely sütött húst jelent.

A kebab különböző kultúrákban és régiókban változatos formákban jelenik meg. Alapvetően húsdarabokat vagy darált húst grilleznek vagy sütnek, nyársra tűzve, majd különféle módon tálalják.

Shish kebab: Ez a legklasszikusabb változat, amely általában marha-, bárány- vagy csirkehúsból készül, zöldségekkel nyársra tűzve és grillezve.

kebab recept

Doner kebab: Eredetileg Törökországból származik, és függőlegesen forgó nyárson sütik a húst, amelyet vékony szeletekre vágva pitába vagy lapos kenyérbe tesznek, gyakran salátával és különféle szószokkal.

Gyros: A görög változata a doner kebabnak, amely szintén függőleges nyárson sütött húsból készül, és pita kenyérbe vagy lapos kenyérbe kerül, tzatziki szósszal és zöldségekkel.

Seekh kebab: Ez az indiai és pakisztáni konyhákra jellemző, darált húsból készül, amelyet fűszereznek és nyársra tűzve grilleznek.

Adana kebab: Török specialitás, darált bárány- vagy marhahúsból készül, amelyet paprikával és fűszerekkel kevernek össze, majd nyársra tűzve grilleznek.

A kebabok számos változatban készülhetnek, és gyakran a helyi ízlés és alapanyagok szerint változnak. Szószok, saláták, piták vagy rizs kíséretében tálalják őket, így a kebabok igen sokféle étkezési élményt kínálnak.

 

Így készítsd el a Kebabot!

A kebab elkészítéséhez hámozzuk meg és kockázzuk apróra a lilahagymát. Ha szeretnénk a fokhagymával együtt le is darálhatjuk, hogy még homogénebb legyen a darált hússal.

A petrezselymet és a mentát mossuk meg, majd aprítsuk fel. Adjuk a húshoz a hagymákkal együtt, majd csavarjuk ki a citrom levét és ezt is adjuk hozzá.

Fűszerezzük be és keverjük el alaposan, és ha van időnk fedjük le és tegyük hűtőbe 1-2 órára.

A saláta elkészítéséhez mossuk meg a zöldségeket, vágjuk félbe, majd vékony szeletekre vágjuk.

A Kebabot többek között az Ízmester Himalájai só fűszermalommal készítettem. Az Ízmester fűszermalmok praktikus kialakításának köszönhetően a daráló kupakjának elcsavarásával beállíthatjuk, hogy finom vagy durva méretűre szeretnénk őrölni a fűszereket.

zmester HIMALÁJAI SÓ FŰSZERMALOM

Adjuk hozzá az olívaolajat és a felaprított petrezselymet és mentát. Fűszerezzük és keverjük el.

A húst osszuk 4 egyenlő részre, majd formáljunk gombócokat belőle. Fogjuk meg a fém nyársakat, majd nyomkodjuk szét rajta a gombócot hosszanti irányban. Ha nincs nyársunk, fasírthoz hasonló módon is kisüthetjük.

A nyársakat tegyük sütőrácsra, kenjük meg kevés olajjal, majd előmelegített sütőben, légkeverésen 200 C fokon 15-20 perc alatt süssük készre.

A sütőrács alá egy másik serpenyőre helyezzünk sütőpapírt, így a húsból távozó nedvesség ide csöpöghet.

shish kebab recept

Ha kész húzzuk le a nyársakról és tálaljuk a salátával.

A recept létrejöttét az ÍZMESTER támogatta!

Ha kíváncsi vagy, hogyan készítsd el, nézd meg ezt a videót!

TUDTAD?

A kebab első ismert írásos említése az ókori Perzsiából (ma Irán) származik. A perzsa konyha sokféle kebabfajtát fejlesztett ki, és az iráni kebabkultúra ma is rendkívül gazdag.

A recept támogatója:

ízmester logo

Hozzávalók

Hozzávalók a kebabhoz:

  • 1000 g darált marha hús
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 1 fej lilahagyma
  • ½ csokor friss petrezselyem
  • 5 levél friss menta
  • ½ citrom leve
  • ½ tk őrölt szerecsendió
  • ½ őrölt bors
  • 1 tk őrölt kömény
  • 1 tk morzsolt koriander
  • 1 tk só

 

Hozzávalók a salátához:

  • 6 db paradicsom
  • 3 fej lilahagyma
  • 40 ml olívaolaj
  • ½ csokor friss petrezselyem
  • 5 levél friss menta
  • ½ citrom leve
  • ¼ tk őrölt bors
  • ½ tk só
Hirdetés
karácsony banner 300x600

Legnépszerűbb cikkek
Hirdetés
Kövesd a Dizájnkonyha recepteket a Youtubeon!

Hirdetés
dns központ

Hozzávalók a kebabhoz:

  • 1000 g darált marha hús
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 1 fej lilahagyma
  • ½ csokor friss petrezselyem
  • 5 levél friss menta
  • ½ citrom leve
  • ½ tk őrölt szerecsendió
  • ½ őrölt bors
  • 1 tk őrölt kömény
  • 1 tk morzsolt koriander
  • 1 tk só

 

Hozzávalók a salátához:

  • 6 db paradicsom
  • 3 fej lilahagyma
  • 40 ml olívaolaj
  • ½ csokor friss petrezselyem
  • 5 levél friss menta
  • ½ citrom leve
  • ¼ tk őrölt bors
  • ½ tk só
Hirdetés
fenntartható vásártér dizájnkonyha

próbáld ki a többi receptünket is!

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Reklámblokkoló észlelve

Észleltük, hogy hirdetésblokkolót használsz.
Kérjük, támogass bennünket a blokkolók letiltásával.