Így készítsd el az Ír kávé receptet!
Kezdjük azzal, hogy előmelegítjük a poharat: töltsük meg meleg vízzel, hagyjuk állni egy rövid ideig, majd öntsük ki. Ez segít az ital hőmérsékletének megőrzésében. A felmelegített pohárba öntsünk 40 ml whiskey-t, majd adjunk hozzá 20 ml fűszeres stout szirupot (ha nincs kéznél, helyettesíthetjük barna cukor és víz keverékével).
A stout szirup elkészítése: mérjük egy kisebb főzőedénybe a cukrot. Adjuk hozzá a fűszereket, és öntsük hozzá a sört. Reszeljük bele a narancs héját és közepes hőfokon főzzük forrásig. Ezután melegítsük még további 5-6 percig, amíg be nem sűrűsödik. Töltsük üvegbe és készen is vagyunk.
Ezt követően öntsünk bele 120 ml frissen főzött kávét. Alaposan keverjük össze az italunkat, hogy az ízek harmonikusan elegyedjenek.
A habtejszínt villával, vagy shakerben, ha van tejhabosítóval 30-40 másodpercig keverjük, amíg kicsit be nem sűrűsödik, nem kell felverni rendesen.
Ezután melegítsünk fel egy nagy kanalat forró víz alatt, majd töröljük szárazra. Tartsuk a kanalat fejjel lefelé közvetlenül az ital felszíne fölé, és óvatosan öntsük rá a friss tejszínt a kanál hátára. Így a tejszín szépen megül a kávé tetején, réteget képezve. Végül szórjunk a tetejére egy kevés frissen reszelt szerecsendiót, ha van otthon; ez extra aromát és látványt ad az italnak. Azonnal tálaljuk!
Csak 18 éven felülieknek! Fogyaszd felelősséggel!