Hirdetés
Top 5 gourmet alapanyag, amire érdemes költened

Top 5 gourmet alapanyag, amire érdemes költened

Amióta az eszemet tudom, a kajálás, a főzés és a konyhai cuccok vásárlása körül forog az agyam, így az évek során rengeteg mindent halmoztam fel itthon a témában.

Ahogy pedig elkezdtem a Dizájnkonyhát, négy év alatt még jobban felszaporodtak a dolgok.

Ezek között pedig sajnos jó pár olyan alapanyag volt az évek során, ami idővel a kukában landolt. Persze minden esetben azért, mert lejárt a szavideje, de a pazarlás az pazarlás, ez sem mentség az átgondolatlan vásárlásokra.

Lényeg a lényeg arra gondoltam, hogy kiválasztok viszont pár olyan prémium alapanyagot, amiket sokrétűen tudunk alkalmazni és mindenképpen érdemes beszerezni! Még annak ellenére is, hogy jó borsos ára van, hosszú ideig fel tudjuk használni a konyhában, az élmény pedig mindenért kárpótol.

Top 5 gourmet alapanyag, amire érdemes költened

A só az csak só

Nem igazán. A sóról való gondolkodásunkból alapból kimarad valami, amivel én is csak nemrég szembesültem: itt is figyelmesnek kell lennünk. De miért is? Azért, mert ahogy az a többi élelmiszer kapcsán is folyton felmerül, itt is nagy különbség van a természetes és a feldolgozott termékek között.

A feldolgozott sók, mint például a finomított asztali só, a feldolgozás során veszít az ásványi- és tápanyag tartalmából. Szemben a természetesen előforduló sókkal, mint a tengeri vagy a himalájai só.

Így máris kaptunk egy támpontot, hogy mi alapján érdemes választanunk. A Maldon só is a tengeri sók közé tartozik, nevét pedig a származási helyéről, az angliai Maldonról kapta.

Tekintve, hogy nem egy olcsó termékről van szó – jelenlegi ára 1.599.- forint, 125 grammért cserébe, ami valljuk be könnyen el is veszi az ember kedvét. Én sem ezt használom a napi szintű főzésnél, hanem egy olcsóbb tengeri sót, a különlegesebb receptekhez viszont páratlan kiegészítő a füstölt Maldon só!

Már csak azért is, mert ezek az izgalmas sókristályok egy újabb textúrát adnak az ételeinknek: mindenképp tálaláshoz és ne főzéshez használjuk. A sópelyheket tölgyfán füstölik, amitől igazán karakteres, mégis lágy ízt kap, nem mellesleges olyan az illata, mint gyerekkoromban, amikor a nagyszüleim kamrájában járva ott lógtak felettem a füstölt szalonnák.

Tudom nevetséges, hiszen ez csak só, de skacok ez isteni jó cucc. A csomagolásról meg nem is beszélve, ha van retro, ami szép ez az.

 

Jó lesz az aroma is?

Na de mi a baj az aromákkal, hiszen olyan ízű lesz, mint szeretnénk és olcsó. De miért olcsó? Az aroma ízesítőket szintetikusan állítják elő, szemben a valódi ízt biztosító alapanyagokkal, amik természetes forrásból származnak.

A vanília az egyik legalapvetőbb hozzávaló, amit a desszertek elkészítése során használunk. Éppen ezért elég sokat el is használunk belőle, ami egyből okot is ad arra, hogy az olcsóbb termékeket vegyük le a boltok polcairól.

Persze megvan az oka, miért olcsóbb. Amíg a vanília kivonatokat, ahogy a neve is elárulja a termesztett vanília babból vonják ki, majd alkohollal keverik (ne féljünk, ezek bőven elpárolognak sütés közben), addig az aromákat mesterségesen állítják elő cellulózból és egyéb, például rost ipari melléktermékekből. Miért ennénk ilyesmit, kérdem én, persze évekig sütöttem én is aromákkal, mert könnyen elérhető és jóval megfizethetőbb volt.

A kivonatok közül érdemes egyébként organikus, bio forrásból származó termékeket választani, így biztos minden vegyszertől mentes és valódi vanília babból készült vanília kivonatot tudunk vásárolni.

Amikor vaníliát vásárolunk értenünk kell az ár mögött a sok munkát is, amit a termesztése igényel. A valódi kivonatból pedig kevesebb is elég, ráadásul az ízek összehasonlíthatatlanok.

 

Ha valamitől igazán finom lesz egy saláta

Ezt a terméket most lehet, hogy a nagy húsevőknek nehezebb lesz “eladnom”, de azoknak, akik szeretik a friss salátákat akár hús mellé akár magában, na nekik ez tuti tetszeni fog!

Nálam abszolút favorit: édes, savanykás és nagyon-nagyon gyümölcsös. Ez pedig nem más, mint a Gránátalmás balzsamecet!

Az egyetlen hátránya, hogy számos termékbe aromaként és nem koncentrátumként kerül bele a gránátalma, amit a vanília kapcsán át is rágtunk, miért gond. Viszont gránátalma musttal készült verziót is találtok a neten, az első ilyen balzsamecetem gránátalma musttal készült, így azt sokkal jobbnak gondolom. A legutóbbi vásárlásomkor viszont csak ezt a típust kaptam és látjátok annyira jó, annyira nagyon hiányzott már a konyhából, hogy most ezzel is kénytelen voltam beérni!

 

A japán rántott hús

Gondolnánk, hogy az igazi rántott húst Bécsben kapni és ugyan, hogy kerül ez a sztori egészen Japánba?

A történet szerint a II. világháború alatt, a fronton nem volt lehetőségük a katonáknak hagyományos módon kenyeret sütni, azonban elektromos áram segítségével mégis sikerült megoldaniuk. Az így kapott kenyérnek viszont nem alakult ki a barna héja, mint ahogy azt mi megszokhattuk. Ebből a légies kenyérből készítik a mai napig az eredeti japán panko morzsát, ami számos Ázsiai országban igencsak népszerű.

Top 5 gourmet alapanyag, amire érdemes költened

Na, de mi a panko lényege? A kenyeret nem őrlik olyan finomra, mint a nálunk használt zsemlemorzsa esetén, ennek köszönhetően pedig kevésbé nedvszívó. Sütés során így jóval kevesebb olajat szív magába, az eredmény pedig sokkal ropogósabb és könnyebb lesz.

 

Szarvasgombát mindenbe!

Ki győzné azt pénztárcával? Vannak azonban olyan alternatívák, amikkel viszonylag megfizethetőbb formában juthatunk szarvasgombához. Ilyen például a nagy kedvencem a szarvasgombás pesto, vagy a szarvasgombás olívaolaj. Utóbbit pedig sokkal többször tudjuk felhasználni, így inkább ezt mutatnám be nektek.

Az ízesített olívaolajokat nagyon jól tudjuk használni egyszerű tésztaételekhez, salátákhoz. Már az illata is mennyei, de egy kis fokhagymával és friss fűszerekkel máris kész ínyenc fogást pattintottunk az asztalra!

TOP 5 GOURMET ALAPANYAG, AMIRE ÉRDEMES KÖLTENED

Szerző: Takács Kriszti

 

 

< Vissza az előző oldalra
Hirdetés
Az ország legújabb gasztro- és recept magazinja!

Legújabb receptek
Hirdetés
Dizájnkonyha Magyarország legújabb online recept magazinja!

Hirdetés
Kövesd a Dizájnkonyha recepteket a Youtubeon!

Hirdetés

olvass bele a többi cikkbe is!

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Reklámblokkoló észlelve

Észleltük, hogy hirdetésblokkolót használsz.
Kérjük, támogass bennünket a blokkolók letiltásával.

a hatodik szeretetnyelv