Az indiai lencseleves, más néven dal vagy dahl, egy népszerű étel Indiában és más dél-ázsiai országokban is.
A receptek változhatnak, de általában sárga, piros vagy fekete lencsét tartalmaznak, és gyakran ízesítik fűszerekkel, mint például a kurkumával, a köménnyel, a korianderrel is.
Egy főzőedényt melegítsünk fel, majd olvasszuk meg benne a vajat. Dolgozzunk magasabb hőfokon, de figyeljünk rá, nehogy odaégessük a vajat. Adjuk hozzá a fűszereket és pirítsuk folyamatos kevergetés mellett 1-2 percig a vajon.
A fokhagymát tisztítsuk meg és fokhagymatörőn zúzzuk át. A lencsét mossuk át és szűrjük le.
Először a fokhagymát adjuk a fűszeres vajhoz és hagyjuk 1-2 percig pirulni. Ezután jöhet a lencse és 2-3 percig folyamatos kevergetés mellett pirítsuk. Adjuk hozzá a sűrített paradicsomot, öntsük fel annyi vízzel, ami ellepi, majd keverjük el és hagyjuk főni közepes hőfokon 30 percig.
Ha letelt az idő, öntsünk hozzá 1 dl vizet, keverjük át, majd főzzük tovább 30 percig.
Amikor már egészen sűrű lett, adjuk hozzá a tejszínt. Vágjuk meg, amíg újra összemelegszik és készen is vagyunk!
Tálald autentikusan Csapátival, ami az indiaiak népszerű lepénykenyere. A receptet a Csapáti elkészítéséhez itt találod!
Ha kíváncsi vagy hogyan készítsd el, nézd meg ezt a videót!
A recept létrejöttét a Globus Magyarország támogatta.