Ezekbe a fűszeres, édes zsemlékbe aszalt gyümölcs kerül, az állaga nagyon puha, vajjal és lekvárral fogyasztva különleges reggeli a sokszor egyforma hétköznapokban!
A 180 ml tejet felmelegítem, hogy langyos legyen, majd elkeverem benne az 50 g cukrot és az élesztőt. Hagyom nagyjából 10-15 percig felfutni.
Elkészítem az allspice fűszerkeveréket, ami igen egyszerű. Egy teáskanál őrölt fahéjat, egy teáskanál őrölt szegfűszeget és egy teáskanál őrölt szerecsendiót elkeverek egymással.
Vizet forralok és a mazsolát, a vanília kivonattal együtt leforrázom, hagyom 15 percet állni, majd alaposan lecsepegtetem és leitatom róla a nedvességet.
Ezalatt kimérem a lisztet, hozzáadom a sót és a fűszerkeveréket, elkeverem. Ha az élesztő felfutott azt és az olvasztott vajat is hozzáadom. Addig dagasztom amíg össze nem áll a tészta.
Ezután hozzáadom a mazsolát is és tovább dagasztom kb 5 percig. Letakarva hagyom 60 percet kelni.
Ha a tészta megkelt 9 egyenlő részre osztom, ez nagyjából 50-60 g méretű adagokat fog jelenteni. Mérleggel ellenőrizhetjük.
A kimért tésztát újragyúrom, cipót formázok belőle, majd egymástól egyenlő távolságra, sütőpapírral bélelt tepsire teszem.
Letakarom és hagyom további 30-40 percig kelni.
Lisztből és vízből sűrű pasztát kavarok ki, figyeljünk rá, hogy csomómentes legyen. Habzsákba szedem és a megkelt kis zsemlék tetejére keresztbe csíkot húzok vele.
Mehet az előmelegített sütőbe 180 C fokon 20 percre.
Amikor elkészül, még melegen megkenem vékonyan lekvárral.
Ha kíváncsi vagy, hogyan készítsd el, nézd meg ezt a videót!