A szezámmagot és az olívaolajat turmixba teszem és addig aprítom, amíg krémes nem lesz. Ezután mehet bele a leszűrt csicseriborsó, a fűszerek és a víz, majd kb 1 percig tovább turmixolom.
Ezzel kész is a hummusz. Tovább ízesíthető még fokhagymával vagy citromlével is.
A csicseriborsót beáztatom és egy egész napot állni hagyom. A vizet körülbelül 10-12 óra elteltével pótlom, mert beszívja.
Ha letelt az áztatási idő leszűröm, majd konyhai darálóval ledarálom a csicseriborsót a felkockázott hagymával, fokhagymával és fűszerekkel.
A keveréket egy tálba szedem és lefedve állni hagyom a hűtőben 2-3 órát.
A keverékből nagyjából 4 cm átmérőjű golyókat formáljunk, kicsit tapadós, kézenmaradós a dolog, de a sütés egyben fogja tartani.
Kisüthetjük bő olajban, vagy ahogy a képen is látjátok előmelegített sütőben 200 C fokon 20 perc alatt.
Ebből a mennyiségből nagyjából 4-6 adag lesz, így én le szoktam fagyasztani egy tálcán egymástól távolabb a golyókat, ha megfagynak összeszedem őket egy dobozba és úgy tárolom a fagyasztóban.