Hirdetés
karácsony superleaderboard 970x90
Ecetes zöld paradicsom

Ecetes zöld paradicsom

A zöld paradicsomból gyakran készítenek savanyúságot, különösen Magyarországon és más közép-európai országokban.

A zöld paradicsom savanyúbb és fanyarabb ízű, mint az érett paradicsom, ami jól illik a savanyúságokhoz.

A szezon vége felé gyakran maradnak éretlen paradicsomok a növényeken, amelyek már nem érnek be. Ezeket érdemes felhasználni, hogy ne vesszenek kárba.

Ecetes zöld paradicsom recept

A savanyúság kiváló módja annak, hogy a nyáron termett zöldségeket eltegyük télire. Az ecetes, sós oldatban a zöldségek hosszan eltarthatók, mert a savanyítás gátolja a baktériumok és penészgombák szaporodását.

 

Így készítsd el az ecetes zöld paradicsomot!

A befőttes üvegeket alaposan mossuk meg, majd még vizesen a fedőkkel együtt egy tepsire tesszük. Az üvegeket a szájukkal felfelé, a kupakokat pedig a belső oldalukkal felfelé. A sütőt melegítsük elő 120 C fokra és 15 perc alatt “süssük ki” az üvegeket, ezzel fertőtlenítve a felületet.

A paradicsomokat mossuk meg, majd vágjuk negyedbe őket. A szár helyét metszük ki. Egy vöröshagymát megpucoljunk meg, vágjuk félbe és vágjunk belőle vékony szeleteket.

Az üvegeket töltsük meg a paradicsomokkal, az aljára, a közepére és a tetejére helyezzünk pár szelet hagymát. Tegyünk hozzá egy fél teáskanál egész borsot, ha szeretnénk chilivel vagy más fűszerekkel tovább ízesíthetjük.

Ecetes zöld paradicsom recept

A vizet forraljuk fel, adjuk hozzá a cukrot, a sót, és az ecetet. Keverjük addig, amíg a cukor fel nem olvad benne. Ezután öntsük fel vele a megtöltött befőttes üvegeket. Csavarjuk rá erősen a kupakokat, majd fordítsuk fejjel lefelé 15 percre. Ezután fordítsuk vissza és hagyjuk a konyhapulton kihűlni, majd mehet is a kamrába, egy hét múlva pedig tökéletesen össze is érnek az ízek.

Ha kíváncsi vagy, hogyan készítsd el, nézd meg ezt a videót!

TUTI TIPP

A savanyúságok különféle ízeket adnak az étkezésekhez, és sokféleképpen fűszerezhetők (például fokhagymával, chilivel, kaporral, borssal).

Hozzávalók

  • 1,5 kg zöld paradicsom
  • 1 fej vöröshagyma
  • 50 g kristálycukor
  • 200 ml 10 %-os ecet
  • 1,5 liter víz
  • 4 tk egész bors
  • 30 g só
Hirdetés
karácsony banner 300x600

Legnépszerűbb cikkek
Hirdetés
Kövesd a Dizájnkonyha recepteket a Youtubeon!

Hirdetés
dns központ

  • 1,5 kg zöld paradicsom
  • 1 fej vöröshagyma
  • 50 g kristálycukor
  • 200 ml 10 %-os ecet
  • 1,5 liter víz
  • 4 tk egész bors
  • 30 g só
Hirdetés
fenntartható vásártér dizájnkonyha

próbáld ki a többi receptünket is!

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Reklámblokkoló észlelve

Észleltük, hogy hirdetésblokkolót használsz.
Kérjük, támogass bennünket a blokkolók letiltásával.