Otthon kenyeret sütni igazán kifizetődő, hiszen a saját sütésű kenyérben pontosan tudjuk, mi van: mentes a mesterséges adalékanyagoktól és tartósítószerektől, míg a nagyipari pékáruk gyakran tele vannak olyan összetevőkkel, amelyek az egészségünkön is nyomot hagyhatnak.
Ha szeretnéd a diót és a vörösáfonyát el is hagyhatod, vagy adhatsz hozzá lenmagot, mákot, szezámmagot, zabot, olívabogyót vagy aszalt paradicsomot ízlés szerint.
Nézd meg a többi kelt tészta receptünket is! Kattints ide!
Így készítsd el a Diós-Vörösáfonyás kenyér receptet!
Egy kisebb tálban langyosítsuk meg a vizet – fontos, hogy ne legyen forró, csak kellemesen langyos. Keverjük el benne a cukrot, majd szórjuk rá az instant élesztőt. Hagyjuk állni körülbelül 15 percig, amíg az élesztő felhabosodik és láthatóan aktiválódik.
Egy nagy keverőtálba mérjük ki a lisztet, majd adjuk hozzá a sót. Öntsük bele az olívaolajat, a felaprított diót, és a vörösáfonyát. Ha az élesztős víz már felfutott, öntsük azt is a tálba. Kezdjük el kézzel vagy dagasztógép segítségével dagasztani a tésztát. Addig dolgozzuk, amíg egy rugalmas, sima tésztát nem kapunk, ami nagyjából 6-8 percet vesz igénybe.
A megdagasztott tésztát fedjük le konyharuhával vagy fóliával, és hagyjuk kelni meleg helyen 60 percig, amíg a duplájára nem nő.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett, sütőpapírral fedett tepsire borítsuk, és finoman lisztezzük be a tetejét is. A tésztát finoman formázzuk hosszúkás, rusztikus bagett formára – ehhez elegendő néhányat “tekerni” rajta. A kenyeret fedjük le ismét, és hagyjuk további 30 percig kelni.
Amikor letelt a második kelesztési idő, helyezzük a kenyeret az előmelegített sütőbe. Süssük először 10 percig 235°C-on, majd csökkentsük a hőmérsékletet 210°C-ra, és süssük további 16 percig.
A sütőből kivett kenyeret hagyjuk teljesen kihűlni. Fontos, hogy a szeletelés előtt teljesen kihűljenek, így elkerülhetjük, hogy a belsejük megsérüljön vagy túlságosan összenyomódjon.
Ha kíváncsi vagy, hogyan készítsd el, nézd meg ezt a videót!