A kréker egy vékony, ropogós, sós vagy semleges ízvilágú kekszféle, amit világszerte előszeretettel fogyasztanak snackként, különféle kísérőkkel, vagy akár önmagában.
Varázsa az egyszerűségében rejlik: alapvetően lisztből, zsiradékból és némi folyadékból készülnek, de a variációknak csak a képzelet szab határt.
A különböző ízesítésekkel – például sajttal, fűszerekkel vagy magvakkal – mindenki a saját ízlése szerint alakíthatja őket. A krékerek legnagyobb előnye, hogy könnyen elkészíthetők otthon, és tökéletesen passzolnak sajtok, mártogatósok vagy levesek mellé.
A házi készítésű cheddaros kréker pedig garantáltan felülmúlja bármelyik bolti változatot, hiszen minden falatban érezni fogod a friss alapanyagok és a gondos elkészítés ízét!
Így készítsd el a Cheddaros kréker receptet!
Első lépésként készítsük elő a hozzávalókat és egy tiszta munkafelületet, ahol kényelmesen dolgozhatunk. A cheddar sajtot reszeljük le apróra egy reszelő finom fokán, hogy könnyen elkeveredjen a tésztában. A lisztet szitáljuk át egy tálba, hogy csomómentes és levegős legyen, majd adjuk hozzá a keményítőt és a sót, alaposan keverjük össze ezeket a száraz hozzávalókat.
Adjuk a lisztes keverékhez a leszerelt sajtot és keverjük el. Egy nagyobb tálban dolgozzuk össze a vajjal. Ehhez a lépéshez használhatunk dagasztógépet, de kézzel is könnyen megy, ha a vaj szobahőmérsékletű. Ha már homogén masszát kaptunk, adjunk hozzá egy evőkanál vizet. Az egészet gyúrjuk össze addig, amíg sima, rugalmas tésztát nem kapunk. Ha a tészta túl morzsásnak tűnik, adjunk hozzá még egy kevés vizet, de csak óvatosan, hogy ne legyen túl ragacsos.
A kész tésztát csomagoljuk be, és tegyük hűtőbe legalább 30 percre, hogy könnyebben nyújthatóvá váljon.
A lehűlt tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki körülbelül 5 mm vastagságúra. Egy derelyevágóval, pizzavágóval vagy éles késsel vágjunk belőle kis négyzeteket, vagy használjunk tetszőleges alakú süteménykiszúró formákat is. Az így elkészült krékereket helyezzük a sütőpapírral bélelt tepsire, és hagyjunk közöttük egy kis helyet, hogy ne ragadjanak össze sütés közben.
Melegítsük elő a sütőt légkeverésen 170°C-ra. Süssük a krékereket 12 percig, vagy amíg aranybarna nem lesz. Figyeljünk rájuk, mert a sajt miatt gyorsan barnulhatnak! Ha elkészültek, vegyük ki a tepsit a sütőből, és hagyjuk a krékereket a tepsin kihűlni.
Tálaljuk a cheddaros krékereket önmagukban, vagy kínáljuk különféle mártogatósok mellé.
Ha kíváncsi vagy, hogyan készítsd el, nézd meg ezt a videót!
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
Dizájnkonyha | Takács Kriszti (@dizajnkonyha) által megosztott bejegyzés