A cheddar sajt Angliából, pontosabban Somerset grófságából származik. Nevét a Cheddar nevű faluról kapta, amely a Mendip dombok közelében található.
A sajt készítésének hagyománya itt több száz éves múltra tekint vissza. Az első írásos emlékek a cheddar sajtról a 12. századból származnak.
Egy híres történet szerint III. Henrik angol király 1170-ben rendelt hatalmas mennyiségű cheddar sajtot, hogy ellássa az udvarát. Ez mutatja, hogy a sajt már akkoriban is nagy népszerűségnek örvendett.
Thomas Jefferson, az Amerikai Egyesült Államok harmadik elnöke, szintén nagy rajongója volt a cheddar sajtnak. Állítólag több száz kilogrammot rendelt belőle Angliából, és segített elterjeszteni az amerikai kontinensen.
Manapság a cheddar sajt gyártása elterjedt az egész világon. Az Egyesült Államok, Kanada, Ausztrália és Új-Zéland is nagy mennyiségben termel cheddart.
Az eredeti, hagyományos angol cheddar azonban különleges minőséget képvisel, és gyakran “West Country Farmhouse Cheddar” néven védjegyezik, hogy megkülönböztessék az ipari termelésű változatoktól.
Így készítsd el a Cheddaros nuggetst!
A Cheddaros csirkefalatok elkészítéséhez első lépésként készítsük el a csirkemell filét. A húst mossuk meg, tisztítsuk meg, majd helyezzük egy hőálló tálba. Sózzuk, borsozzuk és locsoljuk meg kevés olívaolajjal. Vágjunk a tetejére két szelet félujjnyi vastag vajat és locsoljuk meg 50 ml vízzel. Fedjük le alufóliával, majd légkeverésen előmelegített sütőben 180 C fokon 60 percig süssük.
Ha kész hagyjuk kihűlni. Ez a recept tökéletes maradék csirkemell felhasználására is.
Amikor a hús kihűlt, villával szedjük szét, mintha pulled porkot készítenénk. A cheddar sajtot nagy lyukú reszelőn reszeljük le, adjunk hozzá két tojást és dolgozzuk össze a hússal.
Formázzuk meg kedvünk szerint, majd forgassuk meg szezámmagban. Helyezzük egymás mellé sütőpapírral bélelt tepsire. Előmelegített sütőben 200 C fokon 25-30 perc alatt süssük készre.
Ha kíváncsi vagy, hogyan készítsd el lépésről-lépésre, nézd meg ezt a videót!