A liszteket és a porcukrot mérjük ki, majd szitáljuk át. Adjuk hozzá a hideg vajat, majd morzsoljuk össze a lisztes keverékkel. Dolgozhatunk kézzel és robotgéppel is, ha kézzel állunk neki, dolgozzunk gyorsan, hogy a kezünk melegétől ne olvadjon meg a vaj.
Amikor alaposan összedolgoztuk és szép morzsás állagot kaptunk, adjuk hozzá a tojást is. Az egész tojást előtte villával verjük fel, majd mérjünk ki belőle kb 30 grammot. A maradékot tegyük félre, ezzel fogjuk kikenni a kisült tésztát.
Dolgozzuk a tésztát, amíg össze nem áll. Kézzel gyúrjuk össze gombóccá, majd lapogassuk le nagyjából ujjnyi vastagra. Fóliázzuk le, majd tegyük 2 órára hűtőbe.
Amikor letelt az idő nyújtsuk ki a tésztát, ha szükséges lisztezzük a felületet. Nyútjsuk kb 3 mm vastagra. Helyezzük el a formában, majd miután beigazítottuk vágjuk le a felesleget. Az alját és az oldalát szurkáljuk meg, majd rakjuk a fagyasztóba 1 órára.
A sütőt melegítsük elő, majd légkeverésen 160 C fokon 20 perc alatt süssük készre. Hagyjuk kihűlni, majd töltsük be a krémmel.
A krémhez zselatin lapot áztassuk be 100 ml hideg vízbe és tegyük félre. A tojást keverjük ki a cukorral, majd öntsük fel a citromlével. Közepes hőfokon, folyamatos kevergetés mellett főzzük addig, amíg fel nem forr.
Vegyük le a főzőlapról. Csavarjuk ki a vizet a zselatinlapból, majd adjuk a citromos krémhez és alaposan keverjük el benne. Ezután mehet bele a felkockázott vaj. Keverjük, amíg a vaj teljesen el nem olvad. Fedjük le és tegyük hűtőbe hűlni.
Amikor a krém már kihűlt és a tarte tészta is készen áll a töltésre, a krémet egy kanál segítségével lazítsuk fel. Ezután adjuk hozzá a Rögös Túrót és keverjük el. Töltsük fel vele a tarte formát a perem magasságában.
Díszíthetem reszelt citromhéjjal, ehető virágokkal vagy tojáshabbal is.
Ha kíváncsi vagy hogyan készítsd el, nézd meg ezt a videót!
A recept létrejöttét a Rögös Túró támogatta.