A mazsolát mérjük ki és egy kisebb tálban áztassuk be a rumba és a mandulatejbe. Használhatunk fehér és arany rumot is, valamint tejbe is áztathatjuk, rummal vagy anélkül.
Tegyük félre, amíg a tésztát elkészítjük.
A tésztához a tejet langyosítsuk fel, majd adjuk hozzá a 15 g cukrot. Kevergessük addig, amíg a cukor felolvad, majd adjuk hozzá az élesztőt. Használhatunk 25 g friss élesztőt is helyette. Körülbelül 15 perc alatt futtassuk fel az élesztőt.
A lisztet mérjük ki, adjuk hozzá a mandulalisztet, a fűszereket, a cukrot, a tojást, majd az élesztős tejet is. Dagasszuk 1-2 percig, majd 3-4 részletben adjuk hozzá a vajat.
A tojást és a vajat érdemes egy órával előtte előkészíteni, a szobahőmérsékletű hozzávalók a kelesztés megfelelő folyamatához szükségesek.
Dagasszuk bele a vajat kb 5 perc alatt, majd jöhetnek a töltelék elemei. Az arany mazsolát szűrjük le, majd a gyömbérrel, a mandulával és a vörös áfonyával adjuk a tésztához. Dagasszuk körülbelül 10 percig, amíg a tészta szépen össze nem áll és el nem válik a dagasztó edény falától.
Egy tál alját enyhén lisztezzük ki, majd helyezzük át bele a tésztát, fedjük le és kelesszük 60 percig.
Ha letelt az idő gyúrjuk át, majd hengeresen tekerjük fel. Tegyük át egy sütőpapírral bélelt tepsire, majd ismét takarjuk le 20 percre.
Amikor a második kelesztés letelt, takarjuk ki és előmelegített sütőben 180 C fokon 50 percig süssük. (légkeverésen sütöttem, de alsó-felső sütésen is tökéletesen sül)
Ha megsült, hagyjuk kihűlni. Ekkor olvasszunk meg kb 30 g vajat és egy ecset segítségével kenjük le minden oldalát. Először az alját kenjük le, porcukrozzuk, majd fordítsuk meg és jöhet a felső része. Ezután szórjuk meg azt bőségesen porcukorral.
Hagyjuk fél órát állni, majd szeletelhetjük.
A töltelékhez nyugodtan használjunk bármilyen aszalt gyümölcsöt, amit kedvelünk.
Ha kíváncsi vagy hogyan készítsd el, nézd meg ezt a videót!