Hirdetés
fenntartható vásártér dizájnkonyha
Így csökkentsd az élelmiszerhulladék mennyiségét!

Így csökkentsd az élelmiszerhulladékot!

Az élelmiszerhulladék csökkentése hosszú távon körültekintő figyelmet és elkötelezettséget igényel,

de az alábbi tippek segíthetnek abban, hogy kevesebb étel kerüljön a szemétbe, és ezzel hozzájárulj te is a fenntarthatóbb élethez!

Vásárlás előtt tervezd meg mit szeretnél főzni és ez alapján készíts bevásárlólistát. Csak azt vedd meg, amire valóban szükséged van, és ne engedd, hogy a reklámok vagy akciós ajánlatok befolyásolják döntéseidet.

Az ételeket személyre szabott adagokban készítsd el, hogy ne maradjon felesleges étel a tányérodon. Ha mégis marad, próbáld meg újrahasznosítani vagy tárolni. Ha szeretnél előre főzni, kalkulálj a mennyiségekkel.

Egy főre mennyi egy adag?
levesből 300 ml
húsból 150-200 g
köretekből 100-150 g
rakott ételekből 250 g
főzelékekből 250 g

Rendszeresen ellenőrizd a hűtőszekrényt és a kamrát, hogy ne kerüljenek háttérbe olyan élelmiszerek, amelyek könnyen elfelejtődhetnek, és ezáltal megromolhatnak.

Ha azt veszed észre, hogy az élelmiszerek hamarosan lejárnak, fagyaszd le őket vagy használj tartósító eljárásokat, mint például a befőzés vagy a savanyítás.

Használd fel a maradékot más ételek készítéséhez. Ebben a segítségedre lesz, ha megtanulod az ételkészítés alapjait. Például, ha tudod, hogyan készíts leveseket vagy mártásokat a maradék zöldségekből, akkor kevésbé valószínű, hogy a kukában landolnak.

Tudatosan vásárolj olyan élelmiszereket, amelyek hosszabb ideig eltarthatók, és figyelj a lejárati dátumokra. A régebbi ételeket előbb fogyaszd el.

Tárold az élelmiszereket megfelelően, hogy tovább frissek maradjanak. Használj légmentesen záródó tárolókat, és tartsd be a hőmérsékleti előírásokat.

A komposztálás segít az élelmiszerhulladék csökkentésében, mivel a rothadó ételeket komposztálhatod, és így értékes tápanyagot hozhatsz létre a kerted vagy növényeid számára.

A komposztálás segít az élelmiszerhulladék csökkentésében

Ha otthon főzöl, oszd meg az ételeket családtagokkal, szomszédokkal vagy barátokkal. Beszélj a családoddal és barátaiddal az élelmiszerhulladék problémájáról, és ösztönözd őket is a csökkentésre.

Ha éttermekben vagy kávézókban étkezel, kérj kisebb adagot, vagy vigyél magaddal saját ételhordót az esetleges maradékoknak.

Ha már nem tudsz felhasználni ételeket, amiket vettél, fontold meg az adományozást egy helyi jótékonysági szervezetnek.

Gondolj az élelmiszerhulladékra úgy, mint energiaveszteség, és tartsd szem előtt a fenntarthatóság és a környezetvédelem fontosságát. Arról nem is beszélve, milyen drágán az élelmiszerek manapság!

Az élelmiszerhulladék csökkentése érdekében fontos, hogy mindannyian aktívan hozzájáruljunk a probléma kezeléséhez. Ennek fontos része, hogy folyamatosan tanuljunk a környezetvédelemről és az élelmiszerhulladék csökkentéséről. A tudatosság hozzájárulhat a változásokhoz és a jobb döntésekhez. Az említett módszerek és tippek segíthetnek ebben a folyamatban, és hozzájárulhatnak a fenntarthatóbb és környezettudatosabb életmódhoz.

 

Szerző: Takács Kriszti

< Vissza az előző oldalra
Hirdetés
Dizájnkonyha az ország legújabb online gasztro magazinja!

Legújabb receptek
Hirdetés
Dizájnkonyha Magyarország legújabb online recept magazinja!

Hirdetés
Kövesd a Dizájnkonyha recepteket a Youtubeon!

Hirdetés

olvass bele a többi cikkbe is!

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Reklámblokkoló észlelve

Észleltük, hogy hirdetésblokkolót használsz.
Kérjük, támogass bennünket a blokkolók letiltásával.

a hatodik szeretetnyelv