A Keksztekercs egyszerű, de ízletes desszert, amely gyorsan elkészíthető és sokféleképpen variálható az ízlésünknek megfelelően.
A keksztekercs egy népszerű magyar desszert, amely gyakran készül házilag különböző alkalmakra, például családi összejövetelekre vagy ünnepekre.
A keksztekercsnek számos hasonlója van más országokban is. Például a szlovák “salámový rez” vagy a lengyel “salceson” hasonló technikákkal és összetevőkkel készül.
Ezek a desszertek gyakran a háborús és poszt-háborús idők találékonyságának eredményei, amikor egyszerű, olcsó és könnyen elérhető alapanyagokból kellett finomságokat készíteni.
Így készítsd el a Kávés Keksztekercset!
Első lépésként daráljuk le a kekszet, majd főzzünk le egy adag friss kávét. A kávés réteg elkészítéséhez tegyük egy nagyobb keverőtálba a darált kekszet, majd szitáljuk rá a kakaóport és a porcukrot. Keverjük el alaposan.
Ha ezzel megvagyunk, adjuk hozzá a kávét és a tejszínt, majd kézzel gyúrjuk addig, amíg szépen össze nem áll. Ezzel el is készültünk a kávés réteggel.
Térjünk rá a tejszínes réteghez: ehhez szintén egy keverőedényre lesz szükségünk. Tegyük bele a szobahőmérsékletű, puha vajat, majd szitáljuk rá a porcukrot. Morzsoljuk össze alaposan. Amikor ezzel megvagyunk, adjuk hozzá a darált kekszet is, és azzal is dolgozzuk össze.
Ezt követően mehet bele a vanília és a tejszín, amivel alaposan össze kell dolgoznunk, amíg a massza össze nem áll.
A Kávés Keksztekercset a gyönyörű MOKA EXCLUSIVE krém színű kotyogóssal készítettem el, amit a pasztell több árnyalatában is megtaláltok a Bialettinél!
Amikor megvagyunk, mindkét réteget nyújtsuk ki sütőpapíron téglalap alakúra, kb 4-5 mm vastagon. Ha ragacsos a masszánk, szórjuk meg egy kevés darált keksszel, így könnyebb lesz nyújtanunk.
Amikor megvan, enyhén nedvesítsük be a felületeket és helyezzük egymásra a két réteget. Alulra kerüljön a kávés réteg.
Tekerjük fel jó szorosan, majd szúrjuk meg a külsejét darált keksszel. Ezután helyezzük frissen tartó fóliába, szintén szorosan csomagolva.
Mehet a hűtőbe 2-3 órára pihenni, majd szeletelhetjük is!
A recept létrejöttét a Bialetti Magyarország támogatta.
Ha kíváncsi vagy, hogyan készítsd el, nézd meg ezt a videót!