A Galette egy szuper egyszerűen elkészíthető francia pite utánzat, egy látványos desszert, amivel a kezdők sem foghatnak mellé. Még pite- vagy más sütőformára sincs szükségünk hozzá!
Ráadásul bármilyen idény gyümölccsel elkészíthetjük, így drága hozzávalókat sem kell használnunk. Bátran elkészíthetjük almával, körtével, meggyel, szilvával, eperrel, de akár még sós verzióban is!
A vajat sütés előtt egy fél órával vegyük ki a hűtőből, hogy könnyebben tudjunk vele dolgozni.
A lisztet egy edénybe mérjük ki, adjunk hozzá egy csipet sót, a cukrot és keverjük el. Majd a szobahőmérsékletű vajat morzsoljuk el benne.
Ezután mehet bele a joghurt, a víz és gyúrjuk addig, amíg össze nem áll. Tegyük fél órára a hűtőbe, így a vaj visszadermed és könnyű lesz kinyújtani.
Amíg a tészta pihen mossuk meg a barackokat, magozzuk ki és vágjuk vékony szeletekre. Adjuk hozzá a keményítőt, a fahéjat és a cukrot, majd óvatosan keverjük össze.
A tésztát oszthatjuk négyfelé, így egy fős galetteket kapunk, két felé, vagy nyújthatunk belőle egy nagy galettet is. A képen és a videón két részre osztva láthatjátok.
A tésztát körülbelül fél ujjnyi vastagra nyújtjuk, közben lisztezzük, hogy ne tapadjon le. Érdemes gyorsan dolgozni, ha pedig több részre osztjuk a tésztát, amivel nem dolgozunk tegyük vissza a hűtőbe.
Törekedjünk rá, hogy nagyjából kör alakúra nyújtsuk. Ezután legyező alakban rendezzük el a közepén a gyümölcsöket úgy, hogy a tészta szélein 2-3 centit hagyjunk szabadon. Ezt a részt fogjuk visszahajtani.
Amikor a gyümölcsöket elrendeztük, kezdjük el a széleit felhajtani. Kattints ide és nézd meg a videón a tészta hajtásának folyamatát.
Egy tojást villával verjünk fel, majd a felhajtott tészta széleket kenjük le vele. Szórjuk meg kevés barnacukorral, majd mehet is az előmelegített sütőbe, légkeverésen 180 C fokon 25 percre.