A Baranyai kókuszos szelet újragondolása
A kakaós tészta elkészítése:
A lisztet mérjük ki egy nagyobb edénybe, majd adjuk hozzá a sütőport és a kakaót, majd keverjük el. Ezután adjuk hozzá a vajat és morzsoljuk el alaposan.
Mehet bele a tojás és a porcukor, összegyúrjuk, amíg össze nem áll. Fóliázzuk le, tegyük hűtőbe, amíg elkészítjük a kókuszos réteget.
A kókuszos réteg elkészítése:
A tojásfehérjét kemény habbá verjük. Hozzáadjuk a cukrot és a kókuszreszeléket, fakanál segítségével elkeverjük, óvatosan, hogy ne törjük össze a habot.
Összeállítás a sütésre:
Ha ezzel megvagyunk összeállíthatjuk a torta alapját.
A kakaós tésztát két részre osztjuk és kb 5 mm vastagra nyújtjuk mindkét adagot. Egy 30 cmes kör alakú tortaformába helyezzük az egyik kakaós lapot. Erre kanalazzuk a kókuszos krémet.
Egyengessük el, majd mehet rá a másik kakaós lap.
Előmelegített sütőben, légkeverésen 180 C fokon 30 percig sütöm.
A vaníliás krém elkészítése:
A tojássárgákat egy főzőedénybe tesszük és hozzáadjuk a lisztet. Csomómentesre keverjük. Hozzáadjuk a habtejszínt és azzal is alaposan elkeverjük.
Ezután mehet bele a tej és a vanília, majd alapos keverés után közepes hőfokon, gyakori kevergetés mellett sűrű krémmé főzzük.
Tegyük félre és hagyjuk hűlni.
Ezalatt a szobahőmérsékletű puha vajat keverjük el a porcukorral. Ha a főzött krém teljesen kihűlt adjuk hozzá a vajas porcukrot és gépi habverővel keverjük el alaposan.
Ha ez megvan kanalazzuk a kihűlt tortaalapra, a tetejét pedig szórjuk meg a csokiszórással.
A csokimáz elkészítése:
A csokiszórás a leggyorsabb megoldás, de ha szeretnénk készíthetünk rá csokimázat is. Ehhez egy főzőedényben tegyünk fel forrni vizet és gőz fölött egy másik edénybe tegyük a hozzávalókat. Várjuk meg amíg megolvad a vaj, majd keverjük el alaposan.
Tegyük félre és hagyjuk hűlni mielőtt a tortára öntjük. Ha kész mehet a hűtőbe állni, szeletelés előtt adjunk neki kb 6 órát, hogy a kakaós tészta puhulni tudjon.